Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gamla bynamnen ersätts

/
  • Gustafs. Byarna i Gustafs bär på historiskt viktiga namn som bör bevaras till framtiden anser fem Gustafsbor. Kommunstyrelsen har beslutat att vägadresserna som ersatt bynamnen ska vara kvar. Centern har reserverat sig.

Annons

Ambulanssjukvårdens ståndpunkt är att gatu-, och vägnamn är säkrare än bynamn. En återgång till bynamn kan i stressade situationer skapa felsägningar då de som kallar på ambulans kan använda både bynamn och vägadresser, enligt ambulanssjukvården.

Centerns Karl-Erik Finnäs har reserverat sig mot beslutet. Striden om vägadresser eller bynamn började med ett medborgarförslag i slutet av 2005. Där skriver fem motionärer att bynamnen är gamla med en rik historia och därför bör bevaras till eftervärlden.

Naglarby, Grufby och Färjeby finns omnämnda i skrift i slutet på 1300-talet och i två av byarna har stenåldersfynd hittats. Under 1600-, och 1700-talen var Grufby en stor by med herrgård som största gård.

Lisselhaga och Storahaga var lilla respektive stora hagmarken och står för en viktig historisk tid som inte får försvinna på grund av ett dåligt förankrat adressseringsförslag, skriver motionärerna. De betonar också att det fanns ett starkt motstånd mot att bynamnen byttes ut mot vägadresser på 1990-talet.

Det skulle kosta kommunen 150 000 kronor att byta vägadresserna till bynamn. Pengar som inte finns i budgeten. Förslaget om att ändra vägadresserna till förmån för byadresserna avslogs så sent som för två år sedan.

Kulturnämnden betonar vikten av att behålla bynamnen och en statlig utredning skriver att ortnamnen har en stor kulturhistorisk betydelse som berättar mycket om landets bebyggelsehistoria och om gångna tiders samhällsskick, odling, tro, bruk och sedvänjor.

Mer läsning

Annons