Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalsällskapet vill locka fler till reservatet

/
  • En installation av Yngve Mauritzon från Dalens Ande 1998.  Foto: Roland Berg
  • Björn Ekedals
  • Det är stora skiftningar i naturen i naturreservatet Säterdalen, på sina håll branta ravinkanter, på sina håll bredare ravinbotten där ån rinner fram och där åkrar sträcker sig nästan ner till ån.  Foto: Roland Berg
  • Så här såg det ut i somras på ängen i närheten av Källorna när rödfibblan blommade rikligt.  Foto: Roland Berg
  • Eva Kungsmark, Kristoffer Olerås, Josefina Andersson och Conny Eriksson ingår i Dalsällskapets styrelse. förutom dessa ingår i styrelsen även Anders Lövgren, Ulf Embretsén och Ulf Ljusteräng.  Foto: Roland Berg

Annons

Föreningen är nu tillbaka till ursprunget, att jobba med den gröna delen av Säterdalen, det som nu är naturreservat eller hänger ihop med reservatet.

- Nya styrelsen är från början av sommaren och vi är sju ordinarie ledamöter, berättar ordföranden Kristoffer Olerås.

Föreningen haft ett bra möte med länsstyrelsen, som ju är ansvarig för naturreservatet, och där presenterat idéer för hur mycket mer folk ska hitta till det unika området.

De fem projekten som Dalsällskapet tänker jobba med är marknadsföring, Dalens Ande, vandringsleder, informationssystem och mötesplatser.

- Vi skulle vilja ha någon del av reservatet som är handikappanpassat, mer lättåtkomligt, till exempel vägen in hit, säger Eva Kungsmark, ledamot i styrelsen, när tidningen träffar delar av styrelsen på "Almängen" i Norddalen.

Hon funderar även över att det kanske bör vara ett lite lättillgängligare område för Dalens Ande. Antingen närmare Säterdalen, eller också i Norddalen om det går att göra det möjligt att lättare ta sig in till just "Almängen."

Dalens Ande rönte stort intresse där konstnärer gjorde installationer ute i naturen.

Kontakt ska tas med konstnärer i länet för vidare planering och kanske kan Dalens Ande återuppstå redan till sommaren 2011.

Naturreservatet Säterdalen är unikt, men ändå kommer det väldigt lite folk på besök. Reservatet förtjänar mer uppmärksamhet, anser Dalsällskapet.

Vandringslederna är kärnan när det gäller att locka besökare, men här krävs hela tiden insatser.

För att fler ska kunna ta del av reservatets unika flora och hela ravinsystemets tillgångar ska det jobbas med att sprida lättillgänglig information via mobilen eller andra tekniska lösningar. Guidning och information kan ske på många olika sätt.

Det sker stora växlingar i reservatet vad gäller växtlighet, fågelliv med mera och det behövs information som visar vad som är extra intressant vid olika tidpunkter, anser Josefina Andersson, ledamot i styrelsen.

Ett annat projekt är mötesplatser, där det kan hållas samlingar, ges information med mera. Två naturliga mötesplatser enligt Dalsällskapet när "Almängen" och "Broängen", den sistnämnda är den öppna platsen vid Åbron där invigningen av Dalens Ande, men även hela reservatet hölls.

I Dalsällskapet kommer det att finnas någon representant för varje av de fem punkterna.

- Och vi tar gärna emot folk som vill vara med och jobb, säger Eva Kungsmark.

- Vi ser stora möjligheter att kunna utveckla området, förklarar ordföranden Kristoffer Olerås.

Mer läsning

Annons