Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Både större och bättre"

/
  • Jerker Granlund, Linus Eriksson och Pontus Hedberg är tre fjärdedelar av DalaGaming UF som arrangerade LAN-partyt på Folkets Hus. Den fjärde medlemmen Fredrik Näs var frånvarande vid fototillfället.
  • Ett 80-tal ungdomar tillbringade trettonhelgen på Folkets Hus, merparten av tiden framför dataskärmen.

Många satt uppe natten till trettondagen för att se junior-VM-ishockey. Ett gäng satt uppe hela natten på Folkets Hus, dock av andra anledningar. DalaGaming UF arrangerade nämligen LAN-party.
– Jag har precis sovit i fem timmar. På ett LAN är det verkligen att få sova ut, säger Linus Eriksson.

Annons

I november höll DalaGaming UF sitt första LAN-party i Klockarskolans matsal. Under trettonhelgen var det dags för ett större LAN i en större lokal, nämligen Folkets Hus.

– Det här är både större och bättre, tycker Linus Eriksson, en av de fyra killar som har bildat DalaGaming UF. Killarna går tredje året på samhällsvetenskapliga programmet på Dahlandergymnasiet.

– Och lokalen är bättre, här ryms det så mycket mer folk, säger Jerker Granlund.

De har hjälp av funktionärer som bland annat sköter kiosken. Speciellt mycket spelande blir det inte för arrangörerna.

– Jag vill hellre lägga tiden på att göra LAN:et så bra som möjligt. Spela kan jag ju göra hemma, säger Linus Eriksson.

Inne i danslokalen har ett 80-tal ungdomar, i högstadie- och gymnasieålder, inkvarterat sig. Datorerna lyser upp rummet och musik blandas med ljud från dataspelen.

– Vi har tillgång till konferenslokalerna som fungerar som sovsalar. Jag har precis fått fem timmars sömn. När man är på ett LAN så är det verkligen att sova ut, säger Linus Eriksson.

Men under natten till fredagen blev han varse att några av LAN:arna som var vakna följde dramat när Sveriges juniorer blev världsmästare i ishockey.

– Jag hade sovit i max tio minuter när hela Folkan skrek "JAAA!", så då förstod jag att det hade hänt något bra, säger han.

De vanligaste spelen som spelas är League of Legends och Counter-Strike, en klassiker i LAN-kretsar.

– Vi har flera turneringar i gång under LAN:et. Spelarna spelar tre och tre i varje lag. Vi har en storbildsskärm där finalerna visas, för de som vill följa finalerna, berättar Linus Eriksson.

LAN-partyn brukar nästan uteslutande locka manliga deltagare, men detta LAN verkar vara ett litet undantag.

– Det är nästan tio tjejer här. Sist vi hade LAN var det bara tre stycken, så det är en klar förbättring, säger Linus Eriksson.

Har ni några planer på fler LAN-partyn framöver?

– Ja, vi har tänkt att ha ett på påsklovet. Då är vi gärna här på Folkan igen, om vi får. Vi är väldigt tacksamma för hjälpen från föreståndaren Mattias Ställ Sandberg, som har varit hur hjälpsam som helst, säger Linus Eriksson.

Mer läsning

Annons