Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

69-årig knarklangare i fängelse

Annons

Den 11 december greps den 69-årige mannen och en 25-årig man i Säter. En polis hade följt efter männens bil och sett hur den yngre av dem kastat ut föremål från fönstret.

Det visade sig vara amfetamin paketerat i fryspåsar och ståltermosar. Sammanlagt 237 gram knark som kunde spåras till 69-åringens lägenhet i Säter.

Strumpor med pepparkorn hade trätts över termosarna för att förvilla polisens knarkhundar.

Under rättegången förklarade 69-åringen att han blivit skyldig pengar i samband med ett bilköp. Några personer krävde att han skulle sälja knark för att bli kvitt skulden.

69-åringen kände sig hotad och vågade inte säga nej, sedan han fått däcken på sin bil sönderskurna.

Men tingsrätten trodde inte på 69-åringens berättelse. Han har tidigare dömts för narkotikabrott, senast den 8 februari 2005. Han frigavs villkorligt i december samma år och skulle haft prövotid ytterligare ett år.

Det nya brottet betraktas som grovt eftersom det handlar om så pass stora mängder amfetamin. 69-åringen har därför dömts till två års fängelse.

Den 25-årige mannen som åkte i bilen tillsammans 69-åringen fick ett tre år långt fängelsestraff. Även han har gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott, men han fälldes också på en rad andra åtalspunkter. Det gäller bland annat en misshandel under sommarens karneval i Säter, dopningsbrott och brott mot vapenlagen. Ammunition och delar till en AK4 har hittats i 25-åringens lägenhet i Säter.

Ytterligare två personer har förekommit i utredningen. En 25-årig man från Säters kommun och en 29-årig man från Falun. De har båda köpt amfetamin av den dömde 25-åringen. Tingsrätten har dömt dem till skyddstillsyn och samhällstjänst i 100 respektive 180 timmar.

De ska också genomgå drogkontroller, trots att ingen av dem anses vara aktiva drogmissbrukare.

Mer läsning

Annons