Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säter vinnare i befolkningskampen

Säter växer.
Hedemora krymper.
Den ena kommunen har länets yngsta befolkning.
I den andra bekymras kommunalrådet över att det föds så lite barn.

Region Dalarna har bearbetat befolkningsstatistiken för årets första nio månader. Dalarna har ökat sin folkmängd även det sista kvartalet. Det brukar vara tvärtom.

– Det blir alltid utflyttning i augusti när skolorna börjar, säger Ulf Hansson (S), kommunalråd i Hedemora.

Han tycker det är positivt att ungdomar utbildar sig på andra orter. Men han skulle gärna se att de flyttade hem igen efter examen. Hedemora är först i Dalarnas så kallade generationsväxling på arbetsmarknaden. Många har gått i pension, eller kommer snart att göra det.

Kommunen har tappat 60 invånare under de tre första kvartalen. Ulf Hansson tror delvis att det beror på en försämrad arbetsmarknad.

– Men trenden är ändå bättre nu. Det låter ju hemskt att säga att man är positiv när befolkningen minskar, men förr tappade vi 150 personer om året, minskningen är mindre än tidigare år, konstaterar han.

Prognosen visar att inbromsningen kommer att fortsätta. Men snart är invånarantalet i kommunen mindre än 15 000.

– Målsättningen är att inte minska, vi har inga storvulna planer på att bli 20 000 år 2020 eller något, säger Ulf Hansson.

Fler bostäder, inte minst lägenheter, skulle vara önskvärt i centrala Hedemora, där det är bostadskö.

– Tyvärr är det bruksorterna som minskar, så är det i hela Bergslagsregionen.

Det enda i statistiken som egentligen förvånar Ulf Hansson är det låga födelsetalet. Fram till 30 september hade 101 barn fötts i Hedemora kommun.

– Visst, det går väldigt upp och ner, men det brukar ligga på 140 ungefär.

Under babyboomen 1991 vill han minnas att det föddes 260 barn i kommunen.

Under 2000-talet är det nästan bara Borlänge, Falun och Gagnef som haft så kallat födelseöverskott. Men i Säter ser det ändå bättre ut än för Hedemoras del.

– Födelsetalet ökar svagt, men vi har också en positiv inflyttning, säger kommunalrådet Abbe Ronsten (S), som kan glädjas över att kommunens befolkning ökar.

För första gången på flera decennier ska nya lägenheter byggas.

– Säter ligger kommunikationsmässigt attraktivt till Falun och Borlänge, vi har bra kommunal verksamhet och god kontroll, säger han.

För Säter är en utpräglad boendekommun. Ungefär hälften av de som jobbar gör det på annan ort.

Det var annorlunda förr, då Säters sjukhus hade närmare 1 000 anställda. Efter 1990-talets psykiatrireform då mentalsjukhuset stängdes, minskade kommunens befolkning rejält.

– Det stagnerade i början av 2000-talet men nu ser vi ett läge där vi börja öka igen, säger Abbe Ronsten.

Målsättningen är att dagens knappt 11 000 invånare ska bli 12 000 år 2030.

Abbe Ronsten berättar att Säter också har länets yngsta befolkning.

– Målet är fullt realistiskt, kranskommuner till större städer pekas ofta ut som möjliga vinnare och härifrån har vi rimligt avstånd, säger han.