Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säter har stora investeringar att vänta

De totala äskandena från nämnderna gällande investeringar är totalt drygt 131 miljoner kronor under de kommande tre åren.
– Totalt sett är behovet närmare 190 miljoner kronor, säger kommunalrådet Abbe Ronsten (S).
Enligt förslaget till investeringsbudget ska det satsas på en upprustning av Säters IP.

I dagsläget har Säters kommun lån på 30 miljoner kronor. Denna siffra ser ut att ökas rejält framöver.

– Vi kommer att behöva låna minst 40 miljoner kronor, kanske upp till 50 miljoner kronor, för att klara av investeringarna som behöver göras under den kommande treårsperioden, säger Abbe Ronsten.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att föreslå ett lånetak på 90 miljoner kronor.

– Det har inte funnits något tak tidigare. Säters kommun har haft lån på över 100 miljoner kronor tidigare, men detta har amorterats av under årens lopp. Nu har dock konjunkturen vänt och barnkullarna ökar och då måste vi investera och därmed låna pengar för att klara av investeringarna, säger Abbe Ronsten.

Det är förskolorna och skolorna som står inför de största investeringarna.

– Vi föreslår att det satsas på dessa områden, det gäller framför allt lokalinvesteringar för skolan och förskolan i Stora Skedvi. De senaste åren har vi legat på mellan 20 och 25 miljoner i investeringsbudgeten, men det kommer inte att räcka de kommande åren, säger Abbe Ronsten.

Äskandena från nämnderna är på 50,9 miljoner för 2013, 49,7 miljoner för 2014 och 31,3 miljoner för 2015. I dessa siffror ligger en årlig investering på 1,2 miljoner kronor, alltså totalt 3,6 miljoner kronor, för att rusta upp Säters IP.

– Det är för att få upp IP i gott skick. Det gäller i första hand friidrottsbiten, i förslaget står det ingenting om konstgräs och så på IP. Det är viktigt att få göra en satsning på IP, det är en viktig aktivitetsfråga, säger Abbe Ronsten.