Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Särnas egen penningmaskin invigd

Bankdirektörernas löner kommer inte längre att gynnas av särnaborna. Nu har de sin egen penningmaskin på OK-Q8. På måndagen invigdes uttagsautomaten och samtidigt presenterades svidande kritik mot bankerna från särnabor och företag.

På sjuttiotalet fanns det flera banker i Särna, men sedan 15 år finns ingen bank på plats. När sedan Postens kassaservice upphörde för sju år sedan fanns det inte längre någon bankservice överhuvudtaget i Särna, bortsett från en kort period då det fanns en uttagslösning på Konsum, men det företag som stod bakom den gick i konkurs. Sedan dess har en uttagsautomat stått högt på listan av önskad infrastruktur i Särna, men bankernas rekordvinster anses inte räcka till en uttagsautomat i Särna.

Sedan i vintras finns en uttagsautomat på OK-Q8. I samband med att den nu är i full funktion och invigdes på måndagen, så presenterade också Anders Avdic på Högskolan Dalarna en rapport om betaltjänster och kontanthanteringar i Särna.

– Vi har intervjuat 14 företagare och föreningar och identifierat 75 problem när det gäller kontant- och korthantering. Problem som gör att företag går miste om kunder och får en sämre lönsamhet, summerade Anders Avdic.

Ny teknik med SMS och Swish är givetvis en förbättring, men inom överskådlig tid kommer det att finnas behov av kontanter. Även särnabornas satsning på fiberutbyggnad tillsammans med kommunen kommer att ge bättre förutsättningar, men det räcker inte för att ersätta kontanthanteringen.

– Bankerna får kraftig kritik från så gott som alla vi talat med och korthanteringen fungerar inte bra, summerade Anders Avdic.

Lösningen är en rationell betalningssituation, både vad gäller hantering av dagskassor och uttag av kontanter. När bankerna struntar i orter som Särna, men också Fredriksberg, så har lösningen varit att med stöd från bland annat länsstyrelsen subventionera en uttagsautomat i Särna.

– Nu kan vi erbjuda den servicen på OK-Q8. Förhoppningen är att kontanterna ska rotera runt, förklarar Ulf Jönsson, som driver OK-Q8 som svarar för två viktiga delar av landsbygdens överlevnad, drivmedel och numera även kontant- och betalningslösningar.