Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SARA TELDE: Har S i Ludvika tagit över LO:s veto mot fler krigsflyktingar?

Tillgången på nya asylboendeplatser motsvarar inte behovet. Situationen i Sverige är akut.

"Befinner man sig i Tyskland och har tak över huvudet är det kanske säkrare att stanna där än att komma till Sverige och riskera att inte få tak över huvudet." Det var finansminister Magdalena Anderssons (S) signal till flyktingar i Europa efter fredagens EU-nämnd.

Men en anläggning som är ledig och lämpar sig ypperligt för asylboende är Brunnsvik, som i stort sett står tom sedan juni 2013.

De 19 husen, med 130 gästrum, 20 skolsalar, matsal, storkök, fritids- och samlingslokaler och en sporthall skulle lämpa sig väl att ta emot minst ett par hundra av de krigsflyktingar som just nu är i skriande behov av tak över huvudet. Några har hänvisats till receptioner hos Migrationsverket.

Trots att ledarredaktionen har uppgifter om att Migrationsverket sedan länge bönar Ludvika kommun om att öppna Brunnsvik, så ger de ansvariga på Ludvika kommunfastigheter vädjan kalla handen.

När LO ägde Brunnsvik vägrade man sälja till företagare som ville använda anläggningen som flyktingboende. LO ville att kommunen skulle köpa Brunnsvik och ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson engagerade sig personligen för det.

Kommunen är förstås numera inte bunden av LO-vetot. Men S solidaritetskänsla verkar tyvärr påminna om LO:s.

"Jag vill inte ha något asylboende, för vi tar redan vårt ansvar. Den här kommunen orkar inte ta emot hur mycket som helst", sade Ingvar Henriksson (S), styrelseordförande i Ludvika Kommunfastigheter redan långt innan situationen blev akut. (DD 141109).

Den senaste tidens dramatiska händelseutveckling, som S-regeringen beskriver som ytterst allvarlig, kanske har fått honom att ändra uppfattning?

Det verkar inte så.

"Hur mycket invandring tål en kommun?" frågar han sig nu. Han anser att det vore för kortsiktigt att låta Brunnsvik fungera som asylboende. "Vad händer om kriget i Syrien tar slut i morgon? Om Ryssland och USA verkligen bestämde sig skulle alla vilja flytta tillbaka på en gång!"

Och visst har han rätt i att Siljanskommunerna och Falun borde ta ett större ansvar för mottagandet än vad som nu är fallet. Ludvika är en stor mottagarkommun, en av de industriorter som tagit långt mer än sin beskärda del av ansvaret. Mottagandet är skevt.

Men att ha en anläggning som Brunnsvik som står tom när S-regeringen skickar ut nödrop till kommunerna, är inget annat än att visa bristande solidaritet i praktisk handling.

Henriksson framhåller att många stannar kvar då de fått sina uppehållstillstånd och att kostnader då läggs på kommunen. Men den frågan ser flyktingöverenskommelsen nu över, för att råda bot på.

Henriksson tillägger att brandskyddskraven är så höga att det inte finns några ekonomiska incitament för kommunen att hyra ut lokalerna till ändamålet.

Här tror jag helt enkelt att han inte räknat alls. Eller skulle kommunens kostnader för att anpassa lokalerna vara så mycket högre än en privat entreprenörs? Skulle inte tro det. Snarare är det så att viljan saknas.

Om det blir för dyrt för Ludvika kommunfastigheter kan man alltid låta fullmäktige ta beslutet att sälja Brunnsvik till en entreprenör som arbetar snabbare och mer kostnadseffektivt. Inköpspriset var ju bara en krona, så försäljningen blir knappast en förlustaffär.

Det är inte utan att man funderar på vad som sades på det där mötet i januari där S och SD avhandlade Brunnsvik.

SD gick in på mötet med uppfattningen att Brunnsvik inte skulle köpas, men gick ut och röstade för att Brunnsvik skulle köpas in. Naturligtvis vill inte SD hjälpa fler krigsflyktingar i Ludvika.

Har LO:s veto ersatts av SD:s veto?

LÄS MER:

Ordföranden för Socialdemokraterna i Ludvika avvisar Brunnsvik som asylboende, 2015-09-18,

Ingvar Henriksson (S) gör klart att han inte vill se något asylboende på Brunnsvik 2015-02-20

LEDARE: SD ändrade politik efter informationsmöte med S, 2015-01-27

Dalarna erbjuder minst 2 738 nya bäddar för asylboende, 2015-10-21

LEDARE: Nu får det vara slut på den skeva asylmottagningen, 2015-08-26

LEDARE: Kommuner förtjänar bättre framförhållning, 2014-11-13

LO stoppar asylboende på Brunnsvik, 2014-11-09

KRÖNIKA: Regeringskompetens en central fråga i Ludvika, 2014-09-01

Försäljning till stort asylboende? 2014-08-18