Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SARA TELDE: Dags för mer konkretion i invandringsdebatten

Hunden Alma har hoppat upp i mitt knä och somnat. Alma är det spanska ordet för själ, och det är på grundval av det som den bedårande cockerpoovalpen fått sitt namn.

– Hennes uppdrag är att rädda min själ, säger Johanna Jönsson, C:s migrations- och integrationspolitiska talesperson.

Sedan hon blev riksdagsledamot för Stockholm i september har hon haft ett händelserikt år. Att ta fram C:s integrationspolitiska program har varit ett spännande, utmanande, utmattande, roligt och känslosamt uppdrag.

Anledningen till vårt möte i Jönssons hembygd Orsa är hennes nyliga inlägg på Facebook. Den polariserade debatten om migration, integration och tiggeri som hon upplevt vara den i princip allenarådande denna sommar bekymrar henne:

"Det har varit lite tungt ett tag. Jag har haft svårt att se någon mening i det jag gör, i det jag trodde var så viktigt. När jag har försökt komma igång igen så har jag istället fastnat i texter som bara gjort mig mer uppgiven. Jag har känt att det mesta är så långt ifrån ja allt. Och det har fått mig att undra om det är jag som är fel ute, om det egentligen är jag som är långt ifrån. (...) Men sedan läste jag en ledare i DN och ett stycke satte sig i mitt huvud. Det är såklart inget annat än skribentens egen tolkning av verkligheten, men orden stämmer så väl in på det jag tycker mig uppleva i mötet med människor. Inte i sociala medier, men öga mot öga. Och för att hitta tillbaka till kampviljan och lusten att fortsätta sträva så väljer jag att tro på de här orden: "Det finns en stor, tyst majoritet svenskar som längtar efter en politisk debatt som premierar saklighet och nyanser framför det gälla och chockerande." Nu när allvaret återigen drar igång och allt börjar snurra så ska jag göra vad jag kan för att hålla fast vid den tron."

Kanske är det inte mer politisk debatt jag längtar efter, utan faktiska åtgärder. Det är dags att bli konkret, att tugga i sig att verkligheten inte är svartvit. Symptomfixeringen måste upphöra och ögonen måste i stället fixeras på att komma åt orsakerna till symptomen.

De som söker verkliga lösningar på våra stora gemensamma utmaningar får söka djupare och längre.

– Vi bevittnar just nu ett paradigmskifte och går mot en era då flyktingströmmarna och de insatser de kräver helt saknar motstycke. Orden är FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

Den mycket bekymmersamma situationen i världen gör uppdraget att ha ansvar för C:s politikutveckling för integration extra ansvarstyngd - C har en mycket viktig roll i migrationsdebatten i dag. "En liberal bastion som inte får falla", som oberoende liberala Sundsvalls Tidning uttryckte det nyligen.

Antalet asylsökande kommer fortsatt att ligga på en hög nivå så länge som läget i världen ser ut som det gör och så länge som förutsättningarna för att kunna förbättra sitt liv ser olika ut i olika länder.

Vad för slags politik skulle då angripa och bidra till att lösa de utmaningar vi står inför? Inte är det den politik som alliansen har fört de senaste åren. I stället för att ställa rätt frågor, en förutsättning för att kunna finna rätt svar, har de ägnat sig åt att lindra symtomen, plåstrat och lappat på ytan.

Det har inte skett några ordentliga förändringar i den svenska integrationspolitiken de senaste fem åren, utan fokus har legat på 2010 års etableringslagstiftning och på att implementera den nya diskrimineringslagen.

Och vår nuvarande regering? I mitten av juli presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ett första åtgärdspaket, en bra ansats, men liksom alliansregeringens politik så gör den punktnedslag.

Antagligen diskuterar Sveavägen 68 nu intensivt hur S bör navigera. S kommer att behöva ta beslut som innebär en mycket svårsmält medicin för rörelsen om de menar allvar med att förbättra integrationen.

I slutet av september äger C:s stämma rum i Falun. Partistämman ska där besluta om sin inriktning för migrations- och integrationspolitiken. C:s 20-punktsprogram från i vintras kompletteras med ett nytt programförslag.

Här skulle jag vilja varna C för att hemfalla åt samma populism som vänstern, genom att driva plakatpolitik och skrika högt för att visa att de står längst ifrån SD, i stället för att faktiskt leverera förslag som förbättrar och förenklar integrationen. Alla förlorar på beröringsskräck, den typen av retorik får aldrig bli en naturlag i svensk debatt.

Efter mitt samtal med Johanna Jönsson hoppas jag att hon är en av dem som kan presentera raka integrationsförslag på lösningar som utan att komprommissa med asylrätten och en human migrationspolitik faktiskt kan göra skillnad.

De 20 första förslagen var ett första steg, många av förslagen har hyllats på S-märkta ledarsidor och plockats upp av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Mycket avgörs nu i det politiska landskapet till höger om S. Förhoppningsvis kan C även fortsatt agera tankesmedja åt regeringen och partierna, blocköverskridande, samlas kring en ny, bred och pragmatisk integrationspolitik.

FOTNOT: Inom kort kommer ledarredaktionen att torgföra konkreta förslag för integrationspolitiken