Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanning, rädslor och fantasier i bok av dalaförfattare

Den lilla flickan försöker förstå omvärlden – både jämnåriga och vuxna är svåra att tolka.
Den vuxna kvinnan försöker förstå vem hon som barn – det är svårt att skilja på vad som egentligen hände, och vad som var rädslor och fantasier.

Solveig Bergqvist Larsson har tidigare utkommit med debattromanerna Låtsasmorsa och Skolbränd. Hon bor i Arkhyttan och har också skrivit manus till föreställningen Ta"t lugnt ta en toy som hon också medverkar i. Föreställningen är inspirerad av boken Ögona böj – en delvis självbiografisk berättelse om en flickas uppväxt på 1950- och 60-talen.

Vi möter Julia som 1957 flyttar in i prästgården i en liten västerbottnisk gruvby. Hon kämpar för att förstå vad som händer inuti och mellan de vuxna, vill så gärna vara till lags, men har samtidigt svårt att hålla sin spontana livsglädje i schack. Det bubblar över.

Samtidigt framhärdar mamma prästfrun i att måla, vilket leder till illasinnat skvaller i det lilla samhället.

Författaren växlar perspektiv mellan kapitlen, det skapar spänning, berättelsen får flyt. Ömsom är hon lilla Julia som glömmer manus och börjar sjunga en Alice Babs-låt i stället – allt medan pappa vitnar i tyst raseri i publiken. Ömsom är hon den vuxna som förvånas när hennes gamla lärare säger att hon var en rolig elev, och som känner hur lusten att uppträda vaknar, trots att rädslan för misslyckande är djupt rotad inom henne.

Det är lätt att känna igen sig i barnet vilsenhet och sökande. Jag våndas och håller tummarna, både för den unga Julia och för den vuxna.