Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt stöd till föreningsdrivna anläggningar

Kommunen minskar stödet till föreningsdrivna anläggningar.
De flesta fåt en neddragning med fem procent under 2013.
– Många föreningar har det tufft i dag. det har vi också, säger Ola Brossberg (S).

Kultur- och fritidsnämnden ska spara runt sex miljoner nästa år. En del sparbeslut har redan tagits, som avvecklingen av biblioteksfilialen i Domnarvet.

Nu sparas det även på stödet till föreningsdrivna anläggningar. Totalt betalas 35,7 miljoner ut under 2013, en minskning med nära 700 000 kr jämfört med i år.

Ett stort antal föreningar påverkas och får mindre pengar. Bo Ågren (M), förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att han inte vet vilka konsekvenser det blir.

– Vi tittade först på att ta mer på vissa och mindre på andra. Då hade det blivit konsekvenser. Det är bättre att göra så här, rakt över.

En del föreningar går redan på knäna, och mindre pengar är inget önskat besked.

– Det viktiga var att ta beslut nu så att alla vet vad som gäller när budgeten ska tas för nästa år, säger Bo Ågren.

Här är några exempel på hur det anläggningsbidraget minskar: IFK Borlänge Alpin -33 750 kronor, Torsångs IF -9 900, Ornäs BK -3 750, IF Tunabro 5 950, Tunabygdens Hembygdsförening -14 950, Borlänge Hockey -67 600, HB Tunets IP -80 100 och HB Kvarnsvedens IP -66 600.

Bo Ågren konstaterar att kultur- och fritidsnämnden ännu inte har sparat allt som behövs för att få ihop budgeten 2013. Ytterligare sparbeslut kan komma i december.

Ola Brossberg (S), nämndens ordförande, säger att det pågår en utredning om ett eventuellt arenabolag. Ett sätt att försöka hitta ett sätt att sköta anläggningar effektivare.

– Vi får se vad det innebär i förlängningen, säger Brossberg.