Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt krogmoms gav resultat direkt i Sälen

/
  • Krögaren Mattias Richert i Sälenfjällen konstaterar att den sänkta restaurangmomsen gett resultat direkt, fler gäster som köper mer och då blir det fler jobb i restaurangen.

– Den sänkta restaurangmomsen har gett resultat direkt. Vi anställer omgående ytterligare en medarbetare och fortsätter det så här så måste vi in med fler.
Det säger Mattias Richert, vd vid Lammet och Grisen i Sälen.

Annons

Vid årsskiftet halverades restaurangmomsen och det har av krogägarna behandlats på litet olika sätt. I Sälen har man i alla fall varit överens om att momssänkningen skulle märkas för gästerna.

– För vår del har vi valt att sänka priserna rakt över med tio procent, säger Mattias Richert.

Och redan efter första veckan så noterar han ett uppsving i restaurangen.

– Krogen har haft fem procent fler gäster än i fjol, trots att det i år har varit något färre skidgäster i Sälen. Mest glädjande är att kroggästerna handlat fler rätter. Exempelvis har antalet sålda förrätter ökat med 22 procent. Vi ser de sänkta priserna som förklaringen, säger Richert.

Den ökade försäljningen per gäst kom som en överraskning, och en överraskning som ger positiva effekter.

– Vi måste utöka köksbemanningen med en extra i kallskänken, så det blir omgående en nyanställning. Fortsätter den positiva utvecklingen så ska vi anställa även i servisen, säger Mattias Richert.

Och det ser också lovande ut om man tittar framöver.

– Förbokningsläget i vår restaurang är starkt för fortsättningen av säsongen. Det rör sig i nuläget om cirka tolv procent bättre än i fjol.

Till den positiva bilden bidrar också att det nu är full vinter i fjällen med cirka 70 centimeter snö.

– Vi bestämde oss tidigt för att gå på regeringens linje och sänka priserna med cirka tio procent. Vi tyckte att det var självklart att momssänkningen skulle komma gästerna till godo, och vi hoppades förstås att det skulle uppskattas och ge fler gäster på sikt. Men att det skulle märkas så här direkt trodde vi inte.

– Den jobbskapande effekten av momssänkningen kanske kan bli bättre än någon hade räknat med. Det ser riktigt intressant ut, säger Sälenkrögaren.

Mer läsning

Annons