Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänk högstalönerna

Under vintern har debatten om sänkta löner återigen blivit aktuell. Svenskt näringsliv kräver att de som redan tjänar lite ska tjäna ännu mindre. Att en stor del av dessa människor dessutom inte jobbar heltid är något som de sällan nämner.

Hur vore det om vi vände på den ekvationen? De som tjänar riktigt mycket skulle minska sin lön genom att sätta ett tak och satsa pengarna på fler anställda?

Ej relevant frågeställning, svarar Svenskt näringsliv.

Svenskt näringsliv har dessutom fått politiskt stöd från alliansens företrädare som är med och tävlar om vem som kan ge lägsta lönebud. Detta är något som helt frångår den så framgångsrika svenska modellen där arbetsmarknadens parter själva enas om lönerna. Något som politikerna inte tidigare lagt sig i.

Faktum är dessutom att effekten av sänkta löner har väldigt lite att göra med att fler jobb skapas. Det är ganska lätt att förstå då ingen anställer bara för att det är billigt. Anställning sker när behov finns.

En arbetsgivare kan dessutom redan i dag få upp till 70–80 procent av lönen betald om de anställer en person som har svårt att hitta jobb.

Men det är alltså inte intressant för Svenskt näringsliv eller Alliansen. Förslagen fokuserar i stället på en generell sänkning för nyanlända via kollektivavtal eller lag.

Här syns den verkliga avsikten med förslagen - Det handlar i huvudsak inte om att få in arbetslösa eller flyktingar i jobb. Det handlar om att på sikt generellt sänka alla lågavlönades löner.

Jag vill istället se satsningar på ett ökat byggande av bostäder och ny infrastruktur, satsningar på ny teknik inom miljö och industrin.

Dessutom påpekar både offentliga och privata arbetsgivare att de har svårigheter att rekrytera personal. Därför vill jag också se rejäla utbildningssatsningar. Jag är övertygad om att detta är bättre förslag för att möta framtidens jobbutmaningar än sänkta lägstalöner - Något som känns omodernt och luktar unket.

Lars Jonsson

Aktiv medlem i Socialdemokraterna och Byggnads

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare