Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandras grupp samlar röster från upprörda föräldrar

Vikariestopp eller inte, Sandra Magnell upplever att personalen på kommunens förskolor får slita hårt. Det var för att samla intryck som hon startade sin grupp.

Annons

Det började med att hon skrev ett inlägg om situationen på förskolorna i kommunen, såsom hon upplever den. Någon tyckte att hon borde starta en egen grupp på Facebook och så blev det. Några dagar senare har den över 500 medlemmar, vilket Sandra tycker bevisar att intresset är stort för ämnet.

Hon är själv en engagerad mamma, och blivande förskollärare, men vill inte framhäva sig eller stå i förgrunden. Hon tyckte bara att det var dags att någon samlade åsikterna som hon vet finns.

Och dessa åsikter förändras inte av att vikarierestriktioner lyfts.

– Det fanns redan brister innan det här kom. Jag tycker att det här var droppen som fick bägaren att rinna över.

Sandra berättar att hon har pratat med flera pedagoger på olika förskolor och hon får intrycket att de tvingas flänga åt olika håll och ofta täcka upp för varandra.

– De har alltid skuldkänslor när de är sjuka och stannar kvar på jobbet så länge de kan. Till slut tar orken och energin slut.

Sedan kom beskedet om vikariestoppet och Sandra hävdar med bestämdhet att många med henne uppfattat det som just ett stopp.

– Så många föräldrar kan inte ha uppfattat fel. Informationen vi fått skulle i så fall ha varit tydligare från början.

– Och pedagoger jag pratat med tycker att beskedet var ett slag i ansiktet. Det blir bara förvaring av barn. De pedagogiska aktiviteterna ställs in, man har ingen möjlighet att genomföra dem.

Hon har fått många mejl och andra ryggdunkar efter att hon startade gruppen. Förskolepersonal har talat om för henne att det är föräldrarna som måste göra sina röster hörda.

– I gruppen har vi sagt att vi inte kan acceptera att det är så här. Personalen går på knäna. Vi måste gå ihop och göra något. Vad vet vi inte än, det är ju bara två dagar sedan gruppen startade.

Sandra understryker att även om hon startade gruppen, så står var och en för sina åsikter och upplevelser.

– Och jag säger bara vad jag har hört.

Hon berättar att häromdagen hade hon en obehagskänsla i magen när hon lämnade barnen Lovis och Luna på Sörviks förskola. Inte för barnens skull, utan för personalens. Hon skyller inget på dem, utan hyllar dem snarare.

– Det är ju en verksamhet där jag vet att det är maxat hela tiden. Men man har ju ett jobb och måste lämna dem där.

Och ändå utbildar du dig till förskollärare.

– Jag försöker vara så positiv jag kan. Det behövs ju fler förskollärare och det behövs mer satsning på barnen. Jag har två år kvar och jag hoppas att det har hänt en del när jag har pluggat klart – för allas skull.

– Men varför finns det inte tillräckligt många lärare eller förskollärare? Det kan man ju fundera på.

LÄS MER: Här är gruppen på Facebook.