Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandra vurmar för Ugandas gatubarn

24-åriga Sandra Pros från Leksand avslutade studierna vid Umeå universitet med att studera gatubarnens situation i Uganda.
– Jätteintressant och lärorikt, säger Sandra.

I våras besökte Sandra Pros staden Mbale i Uganda tillsammans med studiekamraten Elin Svedmark. Båda studerade kandidatutbildningen Internationell kris-och konflikthantering vid universitetetv i Umeå. Den avslutande C-uppsatsen kom att handla om gatubarnens situation i Uganda.

Tack vare SIDA-finansierat stipendium från Minor Field Study fick Sandra och Elin möjlighet att under april-maj arbeta vid Child Restoration Outreach (CRO) som på flera olika sätt jobbar för gatubarnens situation.

– Det finns väldigt mycket gatubarn där, och de kommer från stora delar av landet. Man ser gatubarn överallt när man går på stan, säger Sandra. De tigger för att få något att äta.

Sandra och Elin konstaterar att gatubarnsituationen i Uganda är utbredd. Runt 10 000 gatubarn räknar man med. Vanliga orsaker är HIV/AIDS, fattigdom och andra svåra hemförhållanden. För Sandra och Elin blev det snart vanligt att se drogpåverkade gatubarn som på nätterna sov i stora högar på marken.

Sandra berättar vidare att de fick hjälpa till vid massvaccinationer. Hundratals barn vaccinerades ute i samhället. Gatubarnen har det svårt. Från regeringshåll hanteras situationen genom "Street-sweeps". Barnen plockas helt enkelt bort av polis från gatorna.

– Det är stor fattigdom i Uganda, säger Sandra Pros. Och mycket HIV/AIDS. Föräldrar dör och barnen hamnar på gatan.

Sandra har fått mersmak av det humanitära arbetet. Hon siktar på en masterutbildning om något år. Gärna freds/konfliktstudier och utvecklingsfrågor.

– Målet är att få jobb helst i Östafrika, hälsar Sandra Pros.