Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanatoriet vid Räfsnäs blev en kortlivad epok

I november 1910 togs Ludvika sockens sanatorium med "präktig utsikt över sjön Haggen" i bruk. Det var mycket välkommet i en tid då lungsoten härjade i bygden.
Men knappt fem år senare, sedan en fotogenlampa exploderat, brann det stora trähuset ned till grunden. Trösten var att varken patienter eller personal kom till skada.

Det är temat för dagens bidrag i tidningens serie med glimtar från trakten förr i tiden. Det gamla fotot har ställts till förfogande av spelmannen och musikläraren Lars Fredriksson.

– Sanatoriet fanns en bit upp i skogen på vänster sida av vägen i riktning mot Räfsnäs och enligt en framliden spelmanskollega till mig ska grunden fortfarande finnas kvar i terrängen.

Exponeringen gjordes av en för oss okänd fotograf i samband med att en hornmusikkår från Frälsningsarmén besökte sanatoriet för att spela för personal och patienter.

– Ingen av de som var med på den tiden finns kvar och det är aldrig någon som pratar om sanatoriet, konstaterar stadshistorikern Rudolf Peterson.

– Sanatoriet fanns cirka 50 meter in på östra sidan av Räfsnäsvägen. Vad jag vet ska det ha varit en ganska stor träbyggnad som användes några år vid tiden för första världskriget.

– På den tiden var ju tbc väldigt smittsamt och sjukdomen innebar elände och lidande för många inte minst barnen, konstaterar han.

När den nybyggda anstalten öppnades i november 1910 beskrevs det som ett viktigt led i "ett kraftigt bekämpande av den så allhärjande lungsoten" med fyra sjuksalar och en "välordnad liggveranda". Den totala kostnaden för anläggningen ska ha, enligt uppgifter i samtida press, ha uppgått till dryga 24 700 kronor.

Men detta socknens sanatorium blev inte gammalt. Vid 20-tiden en torsdagskväll i oktober 1915 utbröt en våldsam eldsvåda.

"Elden, som tros ha uppkommit genom en exploderande fotogenlampa i betjäningens rum, spred sig i den rådande stormen med förfärande hastighet kring hela byggnaden som nedbrann till grunden med samtliga inventarier", meddelade tidningen Dalpilen den 5 oktober.

Vid tillfället vårdades tio patienter men samtliga kunde räddas ut ur det brinnande infernot. En flicka, som befann sig på vinden, var nära att innebrännas men kunde räddas i sista stund.

När brandkåren anlände till platsen hade elden fått så stor om fattning att inget av byggnaden kunde räddas. De drabbade patienterna togs väl omhand och blev inkvarterade på såväl närbelägna fattiggården på Räfsnäs som i privata hem.