Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samverkan mot illegal jakt på stora rovdjur

Under tre dagar, tisdag - torsdag, kommer ett 90-tal personer att vara samlade i Rovdjurscentrum i Grönklitt för ett seminarium om samverkan mot illegal jakt på stora rovdjur. Deltagarna representerar polisen, Åklagarmyndigheten och andra myndigheter. Koordinator är Världsnaturfonden, WWF.

Annons

Frågan om illegal jakt på stora rovdjur har varit ett hett ämne i många år. I mitten av den här månaden kommer riksdagen att ta ställning till ett förslag om försök och förberedelse till grovt jaktbrott ska kriminaliseras. Det har länge varit ett önskemål från rättsvårdande myndigheter och varit med som förslag i de senaste rovdjursutredningarna. En sådan lagändring skulle kunna vara ett viktigt instrument för att förebygga, förhindra och komma åt grova jaktbrott som berör de stora rovdjuren.

Deltagarna i seminariet kommer att utbildas i hur de ska bli bättre på att upptäcka och förebygga illegal jakt. Målet för myndigheternas samverkan är att minska den illegala jakten och att se till att de fall som upptäcks ska kunna lagföras och att fällande domar för grova jaktbrott ska kunna avkunnas i domstol. För att lyckas med det ställs krav på bra förundersökningar och teknisk bevisning.

Deltagande myndigheter i seminariet är Åklagarmyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Länspolismyndigheterna, Statens kriminaltekniska laboratorium, Naturvårdsverket, länsstyrelserna, Statens veterinärmedicinska anstalt, Viltskadecenter och Naturhistoriska riksmuseet.