Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtliga nämnder i Mora kommun ska spara

När Mora kommunfullmäktige antog kommunens verksamhetsplan för nästa år på måndagskvällen fick samtliga nämnder i uppdrag att spara. Nämnderna ska ta fram ett sparförslag på en procent av respektive nämnds totala budget under 2015

Nämnderna har drygt tre månader på sig. De ska redovisas i samband med verksamhetsuppföljning efter mars 2015. Förhoppningen är att dessa förslag ska utgöra en del i det fortsatta arbetet med att långsiktigt nå en ekonomi i balans.

Alliansens förlag antogs med att medel fördelas ut till socialnämnden, gymnasienämnden och för- och grundskolenämnden. Anledningen är att nämnderna står inför stora utmaningar som beror på ökade lagkrav om kvalitet i vård, skola och omsorg och ett ökat behov av sociala insatser på grund av en åldrande befolkning.

De tre nämnderna får totalt 13 150 000 kronor, varav sex miljoner är en engångssatsning för arbetet med effektiviseringar.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade egna förslag till kommunplan 2015 inför fullmäktige.

Enligt Lennart Sohlberg, S, var det viktigaste hanteringen av kommunens reserver. Att det finns en ordentlig buffert i kommunens ekonomi att möta oförutsedda kostnader.

– Tidigare har det funnits åtta miljoner i en strukturreserv samt cirka fem miljoner i en planeringsreserv. Nu är planeringsreserven tom och återstår fem miljoner i strukturreserven. Vårt förslag är att pengarna läggs tillbaka i strukturreserven så att nämnderna kan söka medel vid behov.

Socialdemokraterna förslog även att kommunstyrelsens ram sänks med två miljoner och att ett tjänstemannaförslag ska kunna spara en miljon för och grundskolenämnden.

– Medel behövs till socialnämndens enorma behov. Det är troligen 20 miljoner extra som behövs jämfört med 2014. Med våra förslag hoppas vi kunna täcka underskotten för 2014.

S föreslog även att 6,8 miljoner avsätts för genomförandet av tidigare beslutad gång- och cykeltunnel under riksväg 70.

– Det handlar om att skapa en säkrare skolväg mellan Rödmyren/Hinriksheden och Noretskolan, och att binda samman handelsområdet i Noret med bostadsområdena.

Vänsterpartiet hade egna funderingar kring investeringsbudgeten.

– Viktigast är en lastväxlare till Mora brandkår för 2,5 miljoner och att avsätta investeringsmedel till nybyggda bostäder, enligt David Örnberg.

Det blev votering om den styrande alliansens förslag mot socialdemokraternas. Alliansens förslag togs med 27 röster mot 12 S-röster. Vänsterns två ledamöter avstod från att rösta.