Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtidskonsten möter kyrkorummet i Sjätte sinnet

Sju konstnärer sätter sin prägel på lika många kyrkor i Bergslagen och södra Dalarna i sommar. Nygårds Karin Bengtsson, uppvuxen i Mora, deltar med två fotoverk i Hjulsjö kyrka och gravkapell.

Kapellet ligger perfekt placerat på en hög kulle med sjön nedanför. En allé leder fram till det lilla vita andaktsrummet vars öppna portar leder vidare till altaret. Där ovanför syns inte i sommar det vanliga Jesusmotivet mot svart botten, i stället hänger här Nygårds Karin Bengtssons fotoverk med motiv av ett litet barn som vänder ryggen mot betraktaren, ett barn med svart dumstrut satt i en skamvrå.

– Vad kan det här lilla barnet behöva skämmas för redan? frågar Nygårds Karin som byggt sitt verk kring teman om skuld, skambeläggelse och förlåtelse.

Hon är på plats i Hjulsjö, några mil nedanför Kopparberg för att hänga sina två verk. Det större, "Red and white" har tagit altarplatsen i kyrkan någon kilometer bort. Ett foto av en vitklädd kvinna som stiger ur vattnet med ett barn lindat i rött.

En klassisk madonnabild, men också en samtida reflektion över en tid när barn dör i vatten på flykt från krig och terror.

– Mina bilder är ofta solitärer, och kretsar kring eviga ämnen som liv och död. Jag har upptäckt att de passar väldigt bra in i det kyrkliga rummet, säger Nygårds Karin.

Det är fjärde gången Svenska kyrkan i Västerås stift arrangerar konstutställningen Sjätte sinnet där kyrkorum från olika sekler möter samtida konstnärliga uttryck. Initiativtagare är Karin Perers från Avesta.

2016 arrangeras den i kyrkor i norra Örebro län och södra Dalarna.

Kia Kullander, konstnär från Falun är utställningsansvarig för årets upplaga.

– Min tanke har varit att visa fram alla de olika uttryck som finns inom den samtida konsten.

Hon har lyckats väl. Förutom fotokonst kan besökarna möta ljud- och ljusinstallationer, textil konst, videokonst, måleri och skulptur av konstnärer som Katarina Löfström, verksam i Stockholm och uppvuxen i Falun, som ofta arbetar i storskaliga video- och ljusinstallationer.

Olle Norås född i Gagnef och en av de drivande i konstnärskollektivet som köpt en gruva i Ställberg visar en skulpturgrupp utformad som ett klockspel. Mats Hjelm som bland annat visat sina videoverk på Venedigbiennalen deltar med ett ljud- och filmverk som bygger på tre religioner som delar samma Gud.

I Hällefors kyrka lyfter Meta Isaeus-Berlin Mariamotivet och i Guldsmedshyttans kyrka utför Siljansnäskonstnären, May Lindholms skulpturer en balansakt i kyrkorummet. Säterkonstnären Kristina Wikström Hedmans textila verk tar plats i Grangärde kyrka.

Konstutställningen öppnar den 29 maj och pågår fram till och med den 4 september.