Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtida slöjd i jubileumsutställning

Hemslöjden är en vital 100 åring. Det blir tydligt i Hemslöjdsförbundets och Dalarnas museums jubileumsutställning som fokuserar mer på nu än på då.

Runt om i landet uppmärksammas att Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund firar 100 år. Slöjdare från Dalarna medverkar senare i år på utställningar både på Nordiska museet och på Liljevalchs i Stockholm. I dag öppnar Dalarnas museum sin stora utställning där drygt 150 utställare visar nära 500 verk tillsammans.

Representanter för museet och Dalarnas Hemslöjdsförbund har rest länet runt på en slöjdrunda inför utställningen för att ta tempen på slöjdandet i Dalarna. Drygt 180 slöjdare kom och visade upp sina hantverk. Några objekt har tagits med i utställningen, samtliga finns med i ett bildspel där mångfalden och bredden inom samtidsslöjden blir tydlig.

Ett av verken som hemslöjdskonsulenterna Ulla berglund Brasch och Fredrik Eriksson föll för var Inger Söderlunds säregna och charmiga gruvlavar från Grängesberg. Fredrika och Karolina Pallins makramésmycken av pärlor kom också med i utställningen.

– De hade sett tekniken på internet och tänkt att de kunde använda hantverket i moderna armband, säger Ulla Berglund Brasch.

Exemplen är flera i utställningen där äldre tekniker kombineras med moderna uttryck. Gunilla Danielsson från Enviken har hittat nya användningsområden för sina knypplade spetsar genom att placera dem i musmattor till datorn, plastlinjaler och nyckelringar.

Veronica Björk från Rönnäs har gjort en samtida festspira inspirerad av Gustaf Theodor Walléns oljemålning som hänger på Falu lasarett.

Elever från Sätergläntan har letat i museets magasin, inspirerats och gjort nytolkningar av äldre hantverk. Här finns vackra träkistor i nytt utförande och detaljer från äldre dräkter som tagits upp och omtolkats i nya plagg.

Ett rum i utställningen är ägnat dräkten. Men inga hela dräkter visas, i stället är det nytillverkade detaljer till dräkter, som hättor, band och väskor. En indikation på det intresse och slöjdkunskap som finns i länet.

Utställningen fokuserar på den slöjd som görs i dag och vill synliggöra själva hantverket, utförandet. En workshop, en slags slöjdsal, finns permanent centralt i utställningen. Här kommer hemslöjdsföreningens medlemsföreningar att hålla i aktiviteter under hela lutställningsperioden. Först ut är Äppelbo Lamm som bland annat visar skinnsömnad, tvåändsstickning och ullspinning under maj.

Att både visa upp färdiga samtida hantverk och bjuda in till aktiviteter är ett lyckat grepp som visar att Hemslöjden är en vital hundraåring som fortfarande utvecklas.