Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtal om teknologin och människan

Tällberg Forum, den mötesplats där internationella forskare, politiker och företagare möts på återvänder till sitt ursprung i byn Tällberg.
Debatten pågår i fyra dagar och trehundra deltagare från hela världen kom för att diskutera framtidens lösningar och problem.

Det var nog inte av en slump som forumet valde att återvända till Tällberg det här året, då byn ligger naturskönt beläget ovanför Siljan i Leksand kommun.

Temat på årets möte, där 300 internationella digniteter som politiker, forskare, visionärer, filantroper möts för att diskutera framtiden, var nämligen teknologins utveckling och hur den skapar möjligheter för människan men även agerar som en motkraft till naturen.

Som inledning bjöds publiken på en kontrasterande uppvisning av den kände trombonisten och Degerforsbon Nils Landgren som följdes av svanroboten Robocygnes koreograferade dans till tonerna från Svansjön – som ett exempel på hur konst, idéer och tankar följer den teknologiska utvecklingen.

– Praktiskt taget allting som vi känner till har kommit som en produkt av teknologisk utveckling. Det är konst, kultur och vårt beteende. Teknologi är inte en komfort eller en vetenskap. Teknologi är det som definierar mänskligheten som ras och kultur. Men den skapar även problem för oss och världen, därför kan teknologi kännas som onaturlig. Vi har levt i naturen i över 30 000 år och förlitar oss på den som utgångspunkt. Men vi hoppas på teknologin som lösningen, säger öppningstalaren och den teknologiska visionären Brian Arthur från USA.

Han menade även att den teknologiska utvecklingen har sprungit före, så som den ofta gör, och skapat supranationella problem, som den globala uppvärmningen, som inte längre går att lösa på nationell nivå.

– Styrningsstrukturen och den sociala aspekten att lösa vår tids problem har inte kommit i kapp den tekniska utvecklingen. Det krävs nya strukturer som vi inte har lösningar på ännu, säger han.

Vid 18-tiden åkte sedan deltagarna ut på en naturpromenad i närheten för att bli inspirerad till ytterligare idéer och samtal.

Nu väntar seminarier och debatter för de 300 deltagarna med avslutning på söndagen.

Bland annat kommer fyra stora seminarier som behandlar framtidens teknologiska utveckling, energi, överbefolkningen och framtidens finansiella system att hållas.

Målet är inte skrivet då Tällberg Forum inte har en utsatt agenda att uppnå lösningar men förhoppningen är att det ska leda till något gott.

– Om man tänker goda tankar och har ett gott humör så uppstår goda idéer, uppmanade Kus Karin Nissniss från Tällberg som hälsade besökarna välkomna på torsdagen.