Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samsyn om bostäder

Annons

Bostadssituationen i Dalarna blir allt besvärligare. Antalet lediga hyreslägenheter i länet har mer än halverats det senaste året. I nästan var tredje kommun är det bostadsbrist. Det ringa bostadsbyggandet börjar bli en allvarlig begränsning för länets utveckling. Därför välkomnas Region Dalarnas initiativ om att undersöka möjligheterna till ett länsgemensamt utvecklingsbolag för bostadsbyggandet. Det är utmärkt att regionen vågar sig på nya lösningar i en så viktig sektor.

Under de senaste 20 åren har det byggts jämförelsevis få bostäder i hela landet. Det har resulterat i en betydande bostadsbrist framför allt i landets tillväxtregioner. Men också i flera andra regioner, som i Dalarna, där Borlänge, Leksand, Mora och Rättvik redovisar bostadsbrist i länsstyrelsens rapport om bostadsmarknaden. Endast två kommuner, Avesta och Hedemora, anser sig ha ett överskott, medan övriga åtta kommuner säger sig ha balans mellan tillgång och efterfrågan. När Falu kommunfullmäktige i förra veckan sade ja till det kommunala bostadsbolagets Kopparstaden begäran om att få sälja 500 lägenheter, skedde detta med det huvudsakliga motivet att ett skapa kapital för nyproduktion av bostäder.

Idén med ett gemensamt utvecklingsbolag för bostadssektorn är bland annat att skapa förutsättningar för större volymer i samband med utredningar och planering kring kommunernas byggplaner. Förhoppningen är också att kunna pressa byggkostnaderna i samband med de upphandlingar som ska föregå byggnationer i länet. I dag görs sådant arbete av allmännyttans företag var för sig. Regionchef Göran Carlsson, initiativtagare till regionens bostadspolitiska ansats, tror med rätta att det blir lättare att få gehör hos regering, departement och myndigheter om länets kommuner kommer med ett gemensamt budskap kring bostadsförsörjningen.

Att bygga en bostad i Dalarna kostar i dag cirka 27 000 kronor per kvadratmeter. Göran Carlsson är övertygad om att ett gemensamt utvecklingsbolag kan bli en betydande prispressare, särskilt om det skapas en samsyn som leder till att flera kommuner bestämmer sig för gemensamma huskoncept. Förslaget om det nya bolaget ska presenteras för politikerna i Region Dalarna i början av nästa år. Då får vi en viktig signal om samarbete kan bli ledstjärnan för Dalarnas framtida bostadsbyggande.