Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samrådsmöten ska utveckla skolorna

Smedjebackens kommun hoppas att ett antal samrådsmöten ska göra att skolor, förskolor och fritidshem blir mer attraktiva.
Det första mötet genomfördes i går i Söderbärke Folkets hus, men intresset var inte vad som förväntades.

Annons

Familje- och utbildningsnämnden har gett förvaltningscheferna i uppdrag att göra en genomlysning av alla skolor, förskolor och fritidshem i Smedjebackens kommun samt göra en långsiktig plan för utvecklingen av dessa.

Tidigare har det funnits skolenhetsråd, men när dessa har haft möten har man kommit i kontakt med få föräldrar.

– Och vi vill ju träffa så många föräldrar som möjligt så därför tror vi att det här med forum för samråd är en bättre modell, sa familje- och utbildningsnämndens ordförande Bengt Norrlén (S).

Men det var inte särskilt många föräldrar som Norrlén, Åsa Engberg, vice ordförande, samt förvaltningscheferna Ronny Kihlander och Maria Ronsten i går kväll fick träffa i Söderbärke Folkets hus. Endast sju personer dök upp.

– Jag trodde att betydligt fler skulle komma, men jag hoppas att det kommer fram bra synpunkter ändå, sa Norrlén när mötet började.

Det inleddes med information från nämnden och förvaltningen. Därefter diskuterades det utifrån temat "Hur ökar vi våra förskolor, fritidshem och skolors attraktivitet?" Inriktningen vid dessa möten bör enligt familje- och utbildningsnämnden beröra den pedagogiska verksamheten, lokaler och utemiljö.

Bland annat diskuterades möjligheterna att få eleverna att röra mer på sig. En av mötesdeltagarna sa att barn mår bra av fysisk aktivitet och han undrade vad som hindrar barnen från att få göra det en gång i veckan. En kvinna tyckte att barnen ska röra på sig varje dag.

– Varför inte gå ut och ha lektioner ibland?

Åsa Engberg fyllde på med att säga att man blir piggare i huvudet av fysisk aktivitet.

– Dessutom saknas lekutrustning för spontana aktiviteter utomhus, påpekade en man.

Samrådsmöten kommer att genomföras vid varje skolenhet och vid ett tillfälle blir det ett möte för enbart förskolor. Nästa onsdag 10/10 Vinsbo/Röda Berga, 17/10 Berga högstadium/Hagge och 25/10 centrala förskolor.

– Vi vill veta vad som är bra och vad som behöver förbättras. Förhoppningen är att det under dessa möten kommer fram en hel del intressanta synpunkter som vi sedan kan jobba vidare med, tillade Norrlén.

Förvaltningschefen Maria Ronsten säger att inriktningen är att fotsätta med samrådsmötena vår och hösta varje år.

– Vi är mycket positiva till att göra det här, påpekade Norrlén.