Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samråd om stor vindkraftspark

VKS Vindkraft Sverige AB inleder samråd och har planer på att bygga en vindkraftpark med 38 stycken upp till 199 meter höga vindkraftverk inom ett område mellan Norberg och Avesta i Västmanlands respektive Dalarnas län.

Merparten av området är skogsmark och genom området går ett antal skogsbilvägar och en vandringsled och bolaget bedömer att vindförhållandena inom området som kallas Målarberget är bra för en vindkraftspark.

Inför samrådet framhåller bolaget också att det finns få motstridiga intressen och inga bostäder. Närmsta belägna by är Olsbenning söder om området.

VKS bedömer att det finns plats för upp till 38 vindkraftverk och man skriver till länsstyrelsen att parken ska kunna ge 210 gigawattimmar el. Elanslutningen skulle kunna ske till den 130 kilovoltsledning som finns i området eller till ett ställverk nordväst om Norberg.

Det nu inledda samrådet pågår fram till 5 november och på lördag visas projektet vid ett öppet hus med representanter från bolaget som bland annat visar fotomontage på hur omgivningarna kan komma att påverkas av parken i Hökmora nygdegård.

VKS ägs av tyska WKN AG som startade med vindkraft 1993 och som har byggt 80 vindkraftsanläggningar. Den andra delägaren är Telecontracting Scandinavia.

VKS Vindkraft Sverige AB undersöker också ett område söder om Dalarna norr om Salbohed i Sala kommun där man har planer på 20 vindkraftverk