Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samråd i Vansbro om vindkraften

Bergvik skog AB vill investera fyra miljarder kronor i en vindkraftpark i södra delarna av Vansbro kommun. På måndagen var de tillsammans med projektkonsulten Triventus på plats i Vansbro och presenterade projektet.
– För oss är det viktigt att få acceptans för projektet och efter sommaren kommer vi att följa upp med fler möten, berättade Peter Svantesson, ansvarig för vindkraft inom Bergvik.

Under måndagen fanns det dels en utställning att titta på där de olika delarna i projektet visades upp och dessutom hölls två muntliga presentationer i Teatern, där allmänheten hade möjlighet att ställa frågor. Det var många som var oroliga för om verken kommer att höras, synas eller på annat sätt störa i naturen. Flera ville också veta vad detta konkret ger kommunen tillbaka, annat än stora ingrepp i naturen.

– Under uppbyggnadstiden handlar det om cirka 300 jobb under två år och alla dessa ska han någonstans att bo och handla, när allt är klart kommer vi att behöva 10-15 servicetekniker som bor och jobbar i området, berättar Peter Svantesson.

Han poängterar att det även kommer att finnas andra behov som kommer att skötas av privata entreprenörer, exempelvis snöröjning och vägunderhåll.

I området har de valt ut 24 delområden som kan vara aktuella för att bygga vindkraftverk på, men Svantesson tror inte det blir aktuellt att bygga på alla dessa, några har redan visat sig vara olämpliga av olika skäl.

Däremot krävs det att Bergvik får klartecken för att bygga cirka 90 vindkraftverk om projektet ska bli av.

– Vi måste bygga en ny linje till Borlänge eller Yttermalung för att kunna leverera den energi som kommer att produceras och som det ser ut i dag blir det billigast att bygga till Borlänge, cirka 100 miljoner kronor, konstaterar Svantesson.

Alternativet är att bygga till Yttermalung, men där tillkommer det bygget av en ny station och då blir det hela dyrare.

Under mötet kom det många frågor om hur det blir med en rad saker efter att vindkraftverken byggts, det handlar om allt från huspriser till fisket och jakten.

– Det är bland annat det vi ska titta på den närmaste tiden, för att se hur vi på olika sätt kan hjälpa till att lösa de problem som dyker upp och vi ska naturligtvis få i gång diskussioner om bygdemedel med olika organisationer, berättar Svantesson.