Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlade in 160 000 kronor till Världens Barn

Ljuskvällen i Sveaparken blev Hedemoras avslutning på insamlingen till Världens Barn. Totalt sett har Hedemoraborna samlat ihop drygt 160 000 kronor.
– Det innebär att vi kommer in på rikslistan för de kommuner som har samlat in mer än tio kronor per person, berättar Bo Hedås, samordnare för insamlingen.

Insamlingen till Världens Barn har pågått i två veckor. Det hela avslutades med en stämningsfull och välbesökt ljuskväll i Sveaparken. Drygt 1 100 marschaller hade satts ut i parken och skapade en mysig atmosfär när lördagskvällens mörker lade sig över Hedemora.

– Vi är fyra, fem stycken som har hållit på och tänt marschallerna i flera timmar. Det är ju så många att det tar ett bra tag. Vi fick hålla på nästan till klockan 19, berättar Sigurd Igelström, från Lions.

Många av besökarna gick den kombinerade sago- och trollstigen där de fick stifta bekantskap med de små figurerna kottlunsarna och titta in i deras värld. Besökarna fick bland annat lära sig att kottlunsarna äter blåbär, gärna grillade, samt att deras kungafamilj bor i slottet Graneborg.

Bakom ett träd lurade även vargen som tittade fram när besökarna gick förbi, vilket lockade både skratt och tårar från de allra minsta besökarna.

Anki Rooslien och barnbarnet Tilly Jansson passade på att lägga en slant i Ebba Kåks bössa innan de började gå längs stigen.

– Vi får se om det blir lika spännande som i fjol. Tilly hoppas på att få se vargen i år igen, berättar Anki.

Vid scenen blev det sång och musik under nästan hela kvällen. Tonerna spädde på den mysiga stämningen som rådde i Sveaparken.

– Det är många som tycker att det är mysigt att få se parken så här upplyst. Alla ställer upp gratis och bidrar till den här kvällen. Och det är många företag som har ställt upp och sponsrat ljuskvällen. Vi har redan fått in 157 000 kronor till insamlingen, vilket är mer än vad vi fick ihop totalt i fjol, berättar Lena Borgs, från Lions.

Denna siffra innebar att Hedemora kom in på listan över de kommuner i landet som samlade in över tio kronor per kommuninvånare.

– Det var vårt mål med insamlingen. Det känns jätteroligt att vi lyckades med det. Vi har fått mycket stöd av våra sponsorer. Under lördagskvällen skulle vi rapportera hur mycket vi hade fått in, vilket var 157 000 kronor. Vi fick sedan in 3 700 under kvällen och kom därför upp i drygt 160 000 kronor totalt, berättar Bo Hedås, sekreterare i Lions.

I fjol var Hedemora den dalakommun som samlade in mest pengar till Världens Barn.

– Men vi vet ännu inte hur det har gått med det i år. Det blir dock klart inom kort. Och det kan tillkomma ytterligare pengar som vi inte har räknat ännu, säger Bo Hedås.

Fotnot: På lördagen hölls det en ljuskväll till förmån för insamlingen till Världens Barn även i Långshyttan. Även där tändes det marschaller.