Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhällstjänst i stället för fängelse

Mannen i 50-årsåldern från Grängesberg misshandlade en kvinna och en man juli förra året.
I stället för fängelse i två månader bestämde Falu tingsrätt påföljden till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

Annons

Det var i Grängesberg som mannen helt oprovocerat gav sig på kvinnan och skallade henne. Och när hon låg på marken fick hon ta emot ett slag mot ena axeln. En manlig person försökte ingripa och då gav han sig på honom också och slog honom i ansiktet ett flertal gånger. Dessutom hotade han kvinnan och mannen genom att säga att han skulle döda dem.

I förhör sa sig mannen varken kunna erkänna eller förneka gärningarna. Tingsrätten ansåg att målsägandena framstod som trovärdiga och att ingenting hade framkommit som talade för att de hade anledning att ljuga. Därmed var åtalet styrkt.

I domen noterar tingsrätten att straffvärdet för misshandelsbrotten är tre månaders fängelse. Men att mannen själv drabbades av en icke lindrig kroppsskada och att ganska lång tid förflutit sedan händelsen gjorde att straffvärdet sänktes till fängelse i två månader. Rätten tillade dock att straffmätningsvärdet inte var så högt och att det därför var möjligt att döma till samhällstjänst.

Kvinnan krävde sammanlaget 25 800 kronor i skadestånd och mannen 16 100 kronor. Tingsrätten hänvisade till rådande praxis och dömde Grängesbergsbon att betala 8 800 kronor till kvinnan och 6 000 kronor till mannen.