Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhället har förlorat en eldsjäl för entreprenörskap och nytänkande – Minnesord över Lars Birger Larsson

Lars Birger Larsson 1945-2020. Civilingenjören Lars Birger Larsson, född i Transtrand 1945, har lämnat oss i sviterna av covid-19 pandemin. Närmast sörjande är hustrun Katsuko och dottern Anna med familj.

Lars Birger var verksam vid Styrelsen för teknisk utveckling, STU, samt dess efterföljare Nutek, under åren 1974-1995, där han ingick i en grupp av handläggare med uppgift att söka upp och utvärdera projektidéer samt ansvara för beslut om ekonomiskt stöd till uppfinnare och innovatörer. Lars Birgers engagemang för industriell utveckling och tillväxt var synnerligen entusiastiskt och omvittnat mycket framgångsrikt. De miljoner som satsades gav många miljarder tillbaka till samhället i form av företagsetableringar, arbetstillfällen, skatteintäkter och goodwill.

Lars Birger var en unik person som alltid fanns till hands helg som söcken för att ge råd i all problematik som var förknippad med företagande, innovationer, juridik och ekonomi. När man som uppfinnare eller innovatör i sin iver ibland satsat mycket mer på sina idéer än man rimligtvis borde ha gjort och riskexponeringen blivit dramatiskt stor – då erbjöds stöd från en statlig myndighetsperson!

Vid flera tillfällen har vi haft anledning att tala om Lars Birgers engagemang och har bland annat kallat honom ”den siste idealisten”. Oavsett var i Sverige våra projekt bedrevs så var Lars Birger närvarande, och den vanligaste mötesformen var i verkstäder och laboratorier med fullt fokus på projekten och kommersialiseringen och i bästa fall med en kopp kaffe.

Lars Birgers handläggning av ärenden var snabb, till synes utan byråkrati, samt konstruktiv med förståelse för tekniska affärsidéer. Detta ledde till att vi uppfinnare kände ett genuint moraliskt ansvar både mot Lars Birger och mot den myndighet han representerade. Ärlighet och uppriktighet var självklara ledord, vilket inte alltid gäller i finansiella sammanhang.

Vid en ceremoni i början av 90-talet då STU fortfarande delade ut uppfinnarstipendier yttrade en av Lars Birgers kolleger följande: ”Det är en stor dag för Lars Birger – hälften av stipendiemottagarna har Lars Birger stöttat”.

Med Lars Birgers bortgång har vi förlorat en nära vän, och samhället har förlorat en eldsjäl för entreprenörskap och nytänkande.

Stefan Blixt

Roger Sundman

Karl Erik Ståhl

Lennart Stridsberg

Sture Lindvall