Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samedag på Immanuelskolan

Renskav, gahkku och lingonsylt serverades på Immanuelskolans skolgård i torsdags när eleverna hade "samedag" på schemat.

Doften av nybakad gahku, ett samiskt tunnbröd, spred sig över skolgården under torsdagen när dagens skollunch tillagades.

– Vi gör det här för att eleverna ska lära sig mer om Sveriges folkslag, säger läraren Annika Vesterlund som förklarar att eleverna under dagen fått lära sig mer om den samiska kulturen.

Förutom att tillaga typisk samisk mat har skolans tjugotvå elever även fått se på film, lyssnat på ett föredrag om samer och jobbat med samiskt hantverk.

– Jag tycker det har varit jättekul i dag, säger Victoria Hedström, 11 år.

På frågan om vad hon har lärt sig om samerna som hon inte visste innan, svarar hon:

– Att det bor många samer i Stockholm!

Även Sebastian Wikström, 10 år är nöjd med samedagen.

– Jag tycker det har varit roligt att äta den samiska maten och se på film. Men det var även kul att baka och kavla ut brödet som vi sedan lade över elden, säger han.

Iklädd sina samekläder höll Helena Lagerqvist som är same och förälder till en av eleverna i alla aktiviteter.

– Det är trevligt att kunna dela med sig av sin kultur, men en del saker har moderniserats, säger hon och berättar att hon numer bakar gahkku på råvaror som inte användes tidigare.