Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete och effektivare kollektivtrafik ska kapa skenande kostnader

Kostnaderna för kollektivtrafiken har ökat kraftigt de senaste åren. Nu hoppas Region Dalarna att en bättre samordnad trafik ska få ned kostnaderna.
– Just nu pågår ett arbete om detta. I höst hoppas vi vara klara, säger vice ordförande Sofia Jarl.

I länet betalar landstinget 50 procent av kostnaderna för kollektivtrafiken, de 15 kommunerna resterande beroende på beställd trafik. De senaste åren har kostnaderna ökat kraftigt i Dalarna, inte minst på grund av överklaganden av upphandlingen av den nya trafiken. För enbart landstingets del handlar det om 40 miljoner kronor i ökade kostnader.

– Alla, kommuner och landsting, vill ha lägre kostnader. Nu pågår ett arbete om detta. Tanken är att ett ökat samarbete mellan alla parter ska leda till en effektivare trafik - som i sin tur leder till lägre kostnader, säger Sofia Jarl.

Tanken är bland annat att kommuner inte ska beställa trafik de inte behöver. Skolskjutsar, färdtjänst och vanlig linjetrafik ska därför samordnas bättre mellan de olika kommunerna.

– Att det exempelvis inte går två parallella turer någonstans i onödan, säger hon.

Förhoppningen är att det ska kapa kostnader.

– Det återstår att se. Vi hoppas det. Vi planerar för ett färdigt förslag till beslut i höst, säger Sofia Jarl.

Region Dalarna är länets kollektivtrafikmyndighet och har med det ett myndighetsansvar enligt lagen om kollektivtrafik. Det innebär bland annat ansvar för trafikförsörjningsprogrammet, som granskar behovet av kollektivtrafik. Ett politiskt tillsatt kollektivtrafikråd leder arbetet.