Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete ger framtidstro

Älvdalens skjutfält, Sveriges största och ett av Europas allra bästa skjutfält, var på väg att hamna i malpåse, men nu finns framtidstron tillbaka.
– Det handlar om en nytändning för Älvdalens skjutfält då vi nu samarbetar med FMV, säger Fredrik Ståhlberg, chef för Skaraborgs regemente, som ansvarar för det stora skjutfältet.

Överste Fredrik Ståhlberg tillbakavisar att Älvdalens skjutfält var på väg att avvecklas.

– Nej så var det inte, övningarna pågick hela tiden, men verksamheten förändrades och personal tvingades sluta. Nu har det vänt och nu är vi tillbaka där vi var tidigare med 20 lokalt anställda, säger Fredrik Ståhlberg.

Det som skapat framtidstron och nytändningen är det samarbetsavtal som nu finns mellan försvarsmakten och FMV, försvarets materialverk.

– Det har gjort att vi sedan i höstas har anställt Martin Hedin som platschef och ytterligare personal för att sköta skjutfältet,

Fler anställda och nu ökar också intresset för att öva på skjutfältet.

– Vi har nu närmare 130 skjutdagar inbokade för det här året, räknar vi in alla övningsdagar handlar det omkring 200 dagar, säger Martin Hedin.

Lika värdefullt som fältet är för skjutövning är det också för försvarsindustrin.

– Det är därför vi nu är med i samarbetet med försvarsmakten, det här fältet behövs för vår verksamhet. Vi erbjuder även utländska företag att komma hit och testa på skjutfältet.

Under vintern är det främst militära övningar på skjufältet, medan FMV och andra företag söker sig dit under barmarksperidoen.

– Här går det att skjuta på långa avstånd, betonar Anders Hedman.

Även utländska trupper och då främst norska utnyttjar skjutfältet.

– De norska förbanden har sitt nya skjutfält i Rena på andra sidan gränsen, men här finns bättre förutsättningar att öva, menar Fredrik Ståhlberg.

– Den stora fördelen är fältets storlek och så är det miljöklassat, säger Fredrik Ståhlberg.

– Här kan vi öva med brigadstorlek med upp mot 5000 man.

För stort är det. Runt skjutfältet är det 14 mil skjufältsgräns som inramar det 54 000 hektar stora skjutfältet. På skjutfältet finns det

40 mil bilväg, berättar Martin Hedman, limabon som numera är civilanställd skjutfältschef och platschef.

– Vi har ett uppdrag och det är att erbjuda övningsområde för försvaret och testområde för FMV. Om det sedan kommer önskemål från politiker om att släppa in andra verksamheter så blir det en fråga att då ta ställning till. I nuläget ökar den militära användningen så skjutfältet numera används nära nog dagligen, säger Fredrik Ståhlberg.