Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete ger alla i byn bättre service

Nu får Åsenborna bättre service. Tack vare att flera föreningar samarbetar. Minibutik, räkningsbetalningar, kontanthantering, datorhjälp, försäljning av fika och enklare mat och hantverk och fiskekort och mycket annat ska den nya Servicepunkten i Åsens baptistkapell hjälpa till med.

Bankerna slutar med kontanter. Räkningar ska betalas över Internet. Allt ska skötas med datorer. Affärer lägger ned, skolor likaså. Servicen från samhället dras in allt mer.

Så ser det ut i många byar.

I Åsens by i Älvdalen finns sedan flera år stora planer på att göra om den nedlagda skolan till vandrarhem och aktivitetscentrum, men detta stora projekt är ännu inte i hamn, även om byn har fått ett gym i skolan, i väntan på att byn ska kunna ta över skolan.

Nu öppnar byrådet en servicepunkt i Åsens baptistkapell under tiden. Detta i ett ettårigt projekt, finansierat av länsstyrelsen.

– Här ska Åsenborna kunna få hjälp med det mesta, berättar Sune Rytter och Anette Hansback, som är några av de drivande bakom projektet, som får stöd av länsstyrelsen under ett år i första hand.

Förutom att man ska kunna ta en kopp kaffe, eller äta mikrade enklare färdigrätter, kan byborna här också köpa enklare matvaror på burk eller frysta, lämna in hantverk för försäljning till turister, och mycket annat. Här ska också finnas fiskekort för turister att köpa.

– Hit kan byborna också komma för att betala sina räkningar, med kort eller kontant, berättar Sune Rytter. Eller ta ut kontanter från kort, eller lämna in kontanter, som ju bankerna inte längre tar emot.

– Riktigt exakt vad vi ska göra på servicepunkten vet vi inte i dag. Vi utökar sortimentet av tjänster och varor efterhand som byborna berättar vad de vill ha, säger Sune Rytter.

– Kanske vi i framtiden också kan ta på oss att hjälpa pensionärer med tjänster i hemmet som de får RUT-avdrag för, säger Sune Rytter, som ser väldigt stora möjligheter att servicepunkten ska kunna ge mycket mer verksamhet med tiden.

Barbro Gyris är den som kommer att sköta det praktiska arbetet med servicepunkten, som är ett samarbete mellan ekonomiska föreningen Auvin, som jobbar med vandrarhemmet, Baptistförsamlingen, som äger lokalerna, byrådet och eldsjälar i byn.

– Ja, det är just samarbete som är så viktigt i byarna, säger Sune Rytter. Med samarbete kan Åsen och byarna runtomkring få bättre service. Med bättre service kan vi få familjer att flytta in i byarna också. Ju mindre service det finns, desto fortare sjunker fastighetspriserna.

Åsens by har omkring 270 invånare.

Servicepunkten har öppet måndag till fredag 10-14 och på måndagarna till klockan 20.