Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete framtiden för naturturism

Bättre samarbete och en turistmässa i Särna, så kan en del av det digra programmet från årets miljöseminarium i Idre sammanfattas.

Annons

Två seminariedagar med en lång rad föreläsare visade på olika sätt att utveckla naturturism i skyddade områden. När tvådagarsmötet avslutades sammanfattades det med ordet samarbete.

– Vi vill alla ha naturturismen i den orörda naturen och från myndigheternas sida finns ingen annan inställning, förklarade länsstyrelserådet Inger Eriksson.

– Det gäller bara att den sker utan att slita på känsliga naturvärden. Vi måste också rätta ut en del frågetecken och förstå näringens villkor, summerade Inger Eriksson.

Älvdalens kommun som var inbjudare till seminariedagarna tillsammans med länsstyrelsen betonade samarbete.

– Vi måste också ta hand om våra inflyttade utländska entreprenörer och ge dem kunskap om det regelverk som gäller, betonade kommunen genom Karin Hellström.

Den stora gruppen företagare och entreprenörer betonade värdet i att ta hand om de resurser som finns i näringen.

– Vi bör också skapa en återkommande turistmässa för de lokala företagen, kanske i Särna, föreslog Torbjörn Zackrisson från Älvdalen.

– Det ska vara en mässa med tonvikt på de mindre entreprenörerna, så de kan träffas och dela erfarenheter och marknadsföra sina olika områden inom gruppen, men även utåt.

En viktig del för framtidens turism i skyddad natur är också att lokala markägare och allmänhet får bli mer delaktiga i de skötselråd som styr skyddet och användandet av naturreservaten. Något som just nu sker vad gäller arbetet med skötselreglerna för Drevfjällets naturreservat.