Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salut i dag för nya prinsen - DT sänder live

På torsdag får vi veta vad prinsen ska heta, och vad han får för titel. Men redan i dag föräras det senaste tillskottet till kungafamiljen med salutering.

Klockan 12 i dag sköts det salut. 21 skott skjuts vid en kunglig födsel vid salutstationerna vid Skeppsholmen i Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Saluten härstammar från medeltiden då att skjuta lösa skott var ett sätt att visa att krigsfartyg och artilleri inte hade fientliga avsikter.

Mittmedia var på plats i Härnösand där salut sköts av hemvärnssoldater ur Västernorrlandsgruppen.

I Älvdalen fanns DT på plats på konditoriet. Det har bakats prinstårta, så klart.

I sändningen syntes också Ulla Åsgård som gjort i ordning ett prinsfönster i sin butik.

Pojken föddes klockan 18.28 på tisdagen på Danderyds sjukhus och paret har diskuterat namnet, men hade vid tisdagskvällens presskonferens ännu inte spikat det helt.

– Inte hundra, men nästintill, sade prins Carl Philip.

Sonen hamnar på plats fem i successionsordningen, efter fastern kronprinsessan Victoria, kusinerna prinsessan Estelle och prins Oscar samt pappa prins Carl Philip.

Drottning Silvia fick beskedet om att hon blivit farmor i New York, där hon invigningstalade i FN:s generalförsamling om världens drogproblem.

– Farmor för första gången, jag är så glad, verkligen, säger hon till Expressen och Aftonbladet efter mötet, och tillägger att hon hade lite svårt att koncentrera sig under mötet när hon "förstod att något var på gång".

I morgon torsdag hålls konselj klockan 11.15 på slottet med anledning av att prinsessan Sofia och prins Carl Philip fått en son. Barnets namn och titel kommer då att avslöjas, när kungen formellt informerar regeringen om det. På plats är bland annat riksdagens talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfven och statsfrun Anna Hamilton. Innan dess hålls vittnesbekräftelse på Drottningsholms slott.

Dagen därpå klockan 12.00 hålls tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan, meddelar hovet. Inbjudna är närmaste familjen, riksdags- och regeringsrepresentanter samt andra officiella representanter och hovets personal.