Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sälenpolis på plats med blandade känslor

Under jul och nyårshelgerna vistades 100 000 skid- och nöjeslystna personer i Sälen, men polisen lyste i stort sett med sin frånvaro. Trots att polisbehovet i området är väldokumenterat, har det dröjt till den här veckan innan den nödvändiga polisförstärkningen anlänt. Men nu finns åtminstone sex poliser som förstärkning i Sälen.

Det handlar om omdisponeringar inom polisen i Dalarna där andra polisområden fått släppa ifrån sig sammanlagt sex poliser.

– Vi är glada att vi nu fått sex extra poliser. Vårt behov är större och det är tråkigt att det dröjde ända till nu innan de kunde börja jobba här. Förhoppningsvis innebär ändå det här att vi kan vara tidigare ute till nästa säsong för det här behovet av vinterförstärkning sker ju varje vinter, säger Lena Ronnerstedt-Eriksson som leder polisen i Sälen.

– Nu syr vi ihop vår verksamhet med de resurser vi har och när det fattas folk så är det Mora vi får vända oss till för hjälp, säger Lena Ronnerstedt-Eriksson.

Det är också Mora som fått släppa till tre av de sex poliser som nu tjänstgör i Sälen.

– Av oss som nu jobbar här i vinter har fyra sökt frivilligt medan vi två är kommenderade hit, säger Anna Niss-Blomqvist och Ann-Kristin Westlund från Mora.

– Det var ju många som sökte sig hit och då inte minst från Borlänge, men ändå blev vi kommenderade hit, suckar Ann-Kristin.

Mikael Östberg från Borlänge sökte tidigt i höstas tjänsten i Sälen och är glad över att han fick chansen.

– Men det drog ut väldigt länge innan jag fick beskedet. Nog borde vi ha fått det beskedet lite tidigare, säger Jonas som är redo att ge sig ut på det första kvällspasset tillsammans med kollegan Peter Fredriksson, också han från Borlänge.

Tillsammans med Anna har Ann-Kristin just gått av det första passet.

– Vi har genomfört ett antal blåskontroller och slagit på en del bilar, men allt har varit i sin ordning, säger Anna.

Under de inledande dagarna har de sex poliserna haft en introduktion i området och nu ska de tillsammans med Sälens fasta styrka på tre poliser sköta både det förebyggande men också hantera det som sker akut. Det i Dalarnas största nöjesområde både vad gäller yta och antal personer.

Ett av jobben kommer att bli att köra snöskoter för att kunna genomföra kontroller eller finnas till hands om något händer i fjällvärlden.

– Fast vi har inte behörighet att köra snöskoter, säger Anna Niss-Blomqvist och Ann-Kristin Westlund.

– Den tycker polisledningen i Dalarna att vi ska bekosta själva på vår fritid.