Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälenkrögare lovar billigare mat efter momssänkning

/
  • Sälenkrögarna Jonas Persson och Anders Sessler tillsammans med riksdagsman Carl-Oskar Bohlin (M) från Borlänge diskuterade förväntade effekter då restaurangmomsen kommer att sänkas.

Vid årsskiftet halveras restaurangmomsen från nuvarande 25 procent. I Dalarnas krogtätaste område, Sälenfjällen, lovar krögarna att gästerna ska märka den sänkningen. Ett exempel är 20 procent billigare "dagens rätt".
– Momssänkningen är en fantastisk möjlighet, men det är också ett stort ansvar för branschen, säger Anders Sessler, en av de ledande krögarna i Sälenområdet och styrelseledamot i hotell- och restaurangbranschens riksförbund.

Annons

Restaurangnäringen i Sälen har inför den stundande säsongen haft ett möte med dalariksdagsmannen Carl-Oskar Bohlin (M) från Borlänge och diskuterat hur man ser på den kommande momssänkningen.

– Dalarna, och inte minst Sälenfjällen, har en stor besöksnäring. Tanken är att momssänkningen ska gynna en viktig basnäring och på sikt skapa ökad sysselsättning. De som jag träffat här i Sälen har i alla fall uttalat att de ska göra sitt för att den sänkta momsen kommer att ge de effekter som har varit tanken, fler riktiga jobb i branschen, säger Bohlin.

Jonas Persson, som är krögare i Tandådalen och ordförande i Sälens restaurangägares förening, tycker att det är glädjande att besöksnäringen och turismen med tiden fått en ökad status och ses som en viktig basindustri.

– Det är dessutom en bransch som sysselsätter många ungdomar, inte minst tjejer under 24 år. Det är viktigt att anställningar på första jobbet sker på rätt sätt, det ska inte vara svartjobb. En fördel med den sänkta momsen är att det blir tolv procent mindre lönsamt att göra svarta affärer, säger Persson.

I Sälenfjällen finns ett 50-tal restauranger som har utskänkningstillstånd och ungefär ytterligare lika många andra serveringsställen. Under högsäsongen sysselsätts ett par tusen anställda, en stor del ungdomar, i Sälens restaurangnäring.

Ibland sägs det att Sälens krogar är dyra, men det håller förstås inte krögarna med om:

– Det beror på vem man frågar. Stockholmsgäster, som är restaurangvana, tycker att det är billigt på krogen i Sälen, säger Jonas Persson.

Han får med håll av riksdagsman Bohlin:

– Sälen är inte dyrt. Min känsla är att det är prisvärt här, säger Carl-Oskar Bohlin.

Mer läsning

Annons