Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sälenflygplats blir ett språng för fjällregionen

Då representanter för berörda kommuner, näringen och olika offentliga aktörer träffades för att diskutera transporter till och inom fjällregionen SITE så var den planerade flygplatsutbyggnaden i Sälen en central fråga.

Annons

– En internationell flygplats kommer ju att öppna för nya målgrupper att komma till våra fjällområden, säger kommunalrådet Kurt Podgorski, Malung-Sälen.

Gränskommunerna Älvdalen och Malung-Sälen, samt norska Trysil och Engerdal har inlett ett samarbete, SITE Destination, för att skapa ökade förutsättningar för helårsturism i fjällregionen.

En förbättrad dialog mellan myndigheter, kommunerna och besöksnäringen har stått högt på dagordningen.

Ett exempel på detta var transportkonferensen i Sälen. Den lockade ett 70-tal deltagare.

Fjällvärlden konkurrerar med andra turistmål, och tillgänglighet har blivit allt viktigare för att behålla gamla och nå nya målgrupper.

Under två dagar diskuterades arbetet med flygplatsen i Rörbäcksnäs, och vikten av gemensamma kollektiva lösningar för att transportera fjällvärldens besökare och personal.

– Alla är ense om vikten av att flygplatsen blir verklighet. Det känns som att den ska kunna bli ett riktigt språng i utvecklingen för hela den här gränsregionen och turismen, säger kommunalrådet Kurt Podgorski i Malung-Sälen.

Konferensen var även ett tillfälle att dela med sig av goda nyheter.

Bland annat har Skistar i Trysil upphandlat nya miljövänliga bussar, som gör det möjligt för Trysilfjellets besökare att lämna bilen hemma.

Med på konferensen var Marita Ljung, statssekreterare från Näringsdepartementet samt representanter från besöksnäringen, Trafikverket, Hedmark Trafikk och Region Dalarna. 

Det här var den fjärde konferensen om transport och kommunikationer inom destination SITE (Sälen-Idre-Trysil-Engerdal). De tidigare har hållits i Mora och Sälen förra året samt Trysil tidigare i år.

– Det känns som att vi håller på att närma oss verkstad i projektet. De diskussioner som vi för håller på att konkretiseras, när det gäller bättre kommunikationer både till och inom den här regionen, säger Kurt Podgorski.

Han understryker också att projektet leder till ett nytt och gränsöverskridande regionsamarbete.

– Inte så att vi ska skapa någon ny administrativ region, utan en region med att funktionellt samarbete och utökat utbyte mellan våra kommuner.

Det handlar om en samsyn och samverkan mellan Norge och Sverige kring gemensam samhällsplanering och utveckling av ett väl fungerande transportsystem.

Då är det viktigt att det långväga och gränsöverskridande vägsystemet utvecklas, liksom vägsystem och kollektivtrafik inom regionen.