Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sälen kan fråntas O-Ringen 2016

Ett avtal tecknades i november 2012.
Nu vill O-Ringens styrelse bryta upp det och flytta 2016 års tävling från Sälen till Valdemarsvik.
Något som kan leda till avtalsbrott, menar Gunnar Löfkvist, ordförande för Dalarnas Orienteringsförbund.
– Det blir nog det tillslut. Beroende på vad de tar för nästa steg, säger han.

Beskedet kom chockartat.

På torsdagen sipprade uppgifter ut om att O-Ringen AB frågat Valdemarsvik om de kan tänka sig att ta över O-Ringen 2016.

En tävling som Sälen och dalarnas orienteringsklubbar, sedan länge, stått som arrangör för.

Gunnar Löfkvist är ordförande för Dalarnas Orienteringsförbund, och representant för de arton dalaklubbar som skulle arrangera tävlingen.

– Jag tycker att det är så tokigt att jag inte ens kan ta in det, säger Löfkvist och fortsätter:

– Vi har varit långt framme och överens med vd:n för bolaget. Han hade sin dragning för de samlade klubbarna i Sälen i juni.

Vändningen kom i juli, under årets O-Ringen i Kristianstad, då aktiebolagets styrelseordförande, Stefan Blomgren, kom med sin vision.

– Han hade en helt annan uppfattning. Hans uppfattning är att allt ska likformas från år till år. Föreningarnas jobb ska generera likadant oavsett koncept och vilka saker som föreningarna jobbar fram. Vår tanke var att förbättra 2008 års arrangemang, och köra det en gång till.

Knäckfrågan är hur stor ersättning klubbarna som arrangerar ska erhålla.

– De har en fördelningsmodell som de står väldigt fast vid. De vill att vårt koncept ska ha samma fördelningsmodell som alla andra och inte avvika från traditionella koncept.

– Vi anser att vi har ett unikt koncept och då ska också en större del av det hela vara kvar hos distriktets klubbar, men det stämmer inte med fördelningsmodellen. Då hamnar vi i det läget att de inte är intresserade av konceptet.

Att O-Ringen kontaktat Valdemarsvik var något som Löfkvist fick höra på annat håll.

– De hade ett styrelsemöte i går kväll (läs: onsdag), men efter det har vi inte haft någon direktkontakt. Det har kommit till mig på andra vägar.

Är loppet helt kört?

– Jag vet inte. Vi är ju öppna för att gå vidare utifrån det vi var framme vid med deras vd.

Avtalet gällande arrangörsskapet tecknades så tidigt som i november 2012.

– Förändringar i avtalet ska vara skriftligt och påskrivet av båda parter. Vi hänvisar till att vi har ett avtal. Vi har inte skrivit på att avtalet skulle vara brutet. Vi har jobbat precis som vanligt och haft uppfattningen att vi har ett avtal som vi jobbar efter.

Ni har ett giltigt avtal?

– Det anser vi, men inte han. Och det är tecknat av Svenska Orienteringsförbundets ordförande.

Anser ni att det här är ett avtalsbrott?

– Ja. Det blir nog det tillslut. Beroende på vad de tar för nästa steg.

Vad betyder det här för dalaklubbarna?

– Man går ju in med viss entusiasm och mobiliserar ideell kraft. Den blir ju inte positiv när man bemöts på det här sättet av den man ska jobba för. Det tappas väl både sugar och annat.

– Att hamna i ett sådant här läge i en ideellt jobbande verksamhet, det är främmande för mig.

DT-sporten har varit i kontakt med O-Ringen AB:s vd, Henrik Boström, som hänvisar till en pressrelease som kommer att skickas ut under fredagen.