Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakta i backarna - kolla din försäkring

Behöver man verkligen teckna en särskild olycksfallsförsäkring innan man ger sig ut i skidbacken?

- Först och främst ska man se över vilket skydd man redan har, säger Lucas Lundin på företaget Insplanet, som bland annat förmedlar försäkringar.

Som vuxen har man ofta någon slags försäkringsskydd via facket och arbetsgivaren. Men Lucas Lundin konstaterar att arbetsmarknaden och anställningsformerna förändras:

- Man kan inte räkna med att man är skyddad genom jobbet. Allt fler är det inte.

En särskild olycksfallsförsäkring är inget krav. Skadar man sig utomlands täcker reseskyddet i hemförsäkringen vård och hemtransport. Men vad olycksfallsförsäkringen ger är en ansenlig engångssumma om man skadar sig så illa att man får bestående men. Man kan också få vårdkostnader ersatta.

- Vi betalar många tusenlappar för att försäkra bilar och hus. Men man får inte glömma att ens egen arbetsförmåga är motorn i privatekonomin, säger Lucas Lundin.

Förutom renodlade olycksfallsförsäkringar, finns det också kombinerade sjuk- och olycksfallsförsäkringar. Men de är betydligt dyrare.

Barnen då? Ja, skolbarn är oftast olycksfallsförsäkrade genom kommunen. Men i ett antal kommuner, bland annat Falun och Borlänge, gäller inte den försäkringen under fritid och lov. Många föräldrar väljer att komplettera med en barnförsäkring, som gäller både vid olycksfall och sjukdomar.

- En barnförsäkring är en rekommendation. Skyddet kan vara ovärderligt om föräldrarna måste stanna hemma från jobbet en längre period eller om barnet aldrig kommer ut i arbetslivet, säger Lucas Lundin.

Många barnförsäkringar kan även ge ersättning för ärr, till exempel.

Har man väl en försäkring är det också viktigt att ta sig en titt på villkoren. Flera bolag betalar till exempel inte ut ersättning till skador man får när man åker off-pist i liftgator eller i lavinfarliga områden . Gillar man höga hopp och volter i skid- och snowboardparken är det också klokt att kolla om försäkringen verkligen täcker den typer av aktiviteter.

- Det varierar mellan olika bolag. Men det mesta täcks, så länge man inte utsätter sig för onödig fara, säger Lucas Lundin.

Fakta: Förebygg skador i backen

Ha rätt utrustning. Precis som i många andra krävande sporter kan skillnaden mellan säkerhet och osäkerhet grundläggas i om man har rätt utrustning eller inte.

Hjälm har snabbt blivit en självklarhet bland svenska skidåkare i alla åldrar.

Skidglasögon skyddar mot framför allt mot stark solstrålning (den reflekteras ju också i snön), men också mot vind, kyla och snöflingor samt andra skidåkares stavar.

Ett ryggskydd kan också vara en god investering, i synnerhet för tonåringar som spenderar mycket tid i parken och gör hopp och tricks.

Om du åker med ryggsäck, packa inte stora hårda objekt som exempelvis en ståltermos där.

Källa: Insplanet

Fakta: Tips för vintersemestern

Håll koll på skidor och snowboard. Blir något stulet ingår det normalt i bortaskyddet i din hemförsäkring. Men försäkringsbolaget kräver att du vidtagit åtgärder i förebyggande syfte för att undvika stöld. Lås in skidorna under natten. Dela på skidorna när du tar av dig dem vid lunchen eller på after skin.

Drulle/allrisk kan vara ett bra tillägg. Om du råkar bryta av en skida eller tappar bort skidor eller snowboard på grund av en "plötslig oförutsedd händelse" måste du normalt ha en allriskförsäkring (drulle), som är ett tillägg till hemförsäkringen för att kunna bli ersatt av ditt försäkringsbolag.

Hyr du utrustning? Överväg en liten extraförsäkring. Din hemförsäkring gäller visserligen stöld av hyrd utrustning, men självrisken ligger ofta ganska högt, kring 1 500 kr. Självrisken är ofta klart lägre på en extraförsäkring som är kopplad just till den hyrda utrustningen.

Åk inte över dina begränsningar. Om du tycker att en backe ser läskig och brant ut, då är den förmodligen det. Även om pistmarkeringssystemet med grön, blå, röd och svart pist är internationell, så betyder det inte att en röd pist i Alperna är samma sak som en röd pist i svenska fjällen. Börja försiktigt och lär känna skidsystemet du åker i gradvis.

Skippa åket efter afterskin, i synnerhet om du har druckit alkohol. Skippa även första åket första dagen och sista åket varje dag. Med det menar vi förstås att inte kasta sig ut i halsbrytande manövrar direkt på morgonen innan man värmt upp, och att inte ge sig på den där sista kraftmätningen mot slutet av dagen när man är trött, och alla andra i backen är lika trötta dessutom...

Källa: Insplanet