Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakralt och jazzigt med Rongedal

När Rongedal uppträder tillsammans med Borlänge Kammarkör varierar utbudet mellan sakralt och jazzigt. Det är en god mix präglat av läckra körarrangemang.

Tvillingbröderna Magnus och Henrik Rongedal har gjort sig kända via tv-rutan där de figurerat i program som Så ska det låta, Doobido, Bingolotto och Go Kväll. De har även provat sina vingar i melodifestivalen för några år sedan och därmed torde de vara två välbekanta ansikten och röster hos det svenska folket. Den fullsatta kyrkan vittnar om deras popularitet, dessutom var det många som ville se dem, men inte fick plats.

Rongedal sjunger i regel en eller fler låtar varefter de lämnar scenen åt kören. Det ger ett något splittrat intryck och man kan sakna en mer stadig närvaro. Ibland sjunger de ensamma, men oftast med hjälp av kören. Då är i regel arrangemangen smakfullt dynamiska, som i Ave Maria som får en effektfull uppbyggnad. Little Drummer Boy med sin tillbakahållna intensitet är också en pärla.

I Have Yourself a Merry Little Christmas bryts den sakrala prägeln av med jazziga tongångar. Det blir smakfullt varierat och ger lite rytmisk finess åt det hela. Över huvud taget ger orkestern på piano, bas, gitarr och trummor ett schysst gung på precis rätt sätt och på precis rätt ställen.

Ett av körens stycken som lyfter över mängden är ett läckert drömsk arrangemang på En ros utsprungen. Så här ska julfrid tonsättas: vaggande men samtidigt medryckande. Det finns fler exempel på sådan effektfull sång, men här är det som bäst.

Så var det avslutningen då, nog så viktig när det gäller julkonserter. Det blir liksom den sången som summerar allt och som man tar med sig hem. Rongedals julskiva Följa oss hem avslutas med julsångernas julsång: O helga natt. Konserten avslutas emellertid med den tunna popdängan Tänd ett ljus. Vilket antiklimax på en i övrigt god konsert.