Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkra landsbygdens villkor

Konsekvenserna av politiska beslut är ofta annorlunda på landsbygden än i städer. Centerpartiet vill öka fokus på landsbygden genom att underlätta för kommuner att väva in landbygdens perspektiv i kommunala beslut innan politiska åtgärder genomförs.

Förslaget om att ta med landsbygdens perspektiv i beslutsprocessen är en av 25 hållbara utvecklingspunkter som Centerpartiet lanserar i Agenda för landsbygden 2012. Om politikens konsekvenser i landsbygden inte är de samma som i städerna är det viktigt att göra en särskild bedömning av konsekvenserna för landsbygden.

Konsekvenserna av beslut som berör landsbygdens befolkning kan gälla alla områdena som till exempel levnadsförhållanden, trivsel och hälsa, företagande och jobb, kompetens, boende, tjänster, infrastruktur, tillgänglighet och förbindelser.

Landsbygdsperspektivet kan enkelt vävas in i den kommunala beslutsprocessen genom frågor som: Innebär beslutet att det blir lättare eller svårare att bo på landsbygden, innebär beslutet att det skapas fler eller färre jobb på landsbygden? Eller andra typer av frågor som är viktiga på den regionala agendan i ett längre perspektiv.

Länder som Finland och Storbritannien använder redan vad som kan kallas verktygslådor för landsbygdssäkring för kommuner och regioner. Dessa verktygslådor kan användas som checklistor för kommunen att använda sig av för att landsbygdssäkra sina beslut. Centerpartiet föreslår att liknande verktygslådor tas fram så att alla kommuner i Sverige kan arbeta utifrån en enhetlig metod.

Centerpartiet och regeringen har redan infört en liknande landsbygdssäkring vid regeringsbeslut för att de politiska konsekvenserna för landsbygden av ett beslut ska synliggöras. Låt oss nu ta steget ut i kommunerna. Där kommer effekten för landsbygdens befolkning bli alltmer påtaglig och bidra till den långsiktigt hållbara landsbygd som Centerpartiet verkar för.

Per-Anders Westhed (C)

är kommunstyrelsens ordförande i Vansbro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel