Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Varje peng i koppen befäster tiggeriet som försörjning

Tiggeriförbud, ja eller nej? Allt fler svenskar säger ja, och det gör även många styrande kommunalråd runt om i landet. En ny undersökning från Sveriges Television visar att mer än var fjärde kommun vill införa förbud.

Vi behöver inte blicka längre bort än till våra skandinaviska grannländer för att se hur förbud kan utformas och införas. Men är det rätt?

Jag ogillar förbud av principiella skäl: människor måste få lov att sträcka fram en pappmugg eller hand. Risken med ett förbud är att utsattheten bara fortsätter i nya former, även om vi slipper se den.

Men hur mycket kan lilla Sverige ta ansvar för Rumäniens och Bulgariens fattiga?

Vi har redan en poliskris, klarar vi av att bekämpa människohandeln med koppling till tiggeriet? Vem ska ansvara för stök och nedskräpning? Och riskeras inte fattigdomen permanentas varje gång en enskilt humanistisk gärning uppmuntrar ett i längden ohållbart sätt att leva och skaffa sig en inkomst?

Det är också ofrånkomliga frågor.

I SVT Aktuellt sa Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström (S), som länge förespråkat tiggeriförbud, att man har riskerat att få "rasiststämpeln" som politiker (180405).

Att debatten varit svartvit råder det inget tvivel om. För tre år sedan skrev Aftonbladets ledarsida att "organiserat tiggeri är en råtta i pizzan". Efter ett flertal rättsfall vet vi att Aftonbladets ledarredaktion hade rejält fel i den beskrivningen.

Innan dess konstaterade tidningen Metros "Viralgranskaren" att påståendet om ligor bakom gatutiggeriet är "FALSKT!".

Genom att helt avfärda problem kopplade till tiggeriet försvårades politiska insatser, men framför allt har "locket på" varit ett svek mot utnyttjade människor som lurats hit och levt i misär.

När polisen i vintras exempelvis slog till mot en internationell tiggarliga i Småland hade man hittat en svårt skadad man, misshandlad för att han försökt fly från ligan, i ett dike.

Daniel Färm, chef för S-tankesmedjan Tiden, påminner i en artikel om att arbetarrörelsen traditionellt sett har motsatt sig välgörenhet (SVT, 180405).

Målet måste alltid vara att lyfta människor bort från tiggeri till arbete och självständighet, argumenterar Färm. Utan att förespråka förbud ger han sig på tiggeri som fenomen, och betonar att man bör vara tiggerimotståndare av solidariska skäl med dem som tigger.

Utgångspunkten är bra, om än visionär. Fattigdomen i Europa är svårlöst, oavsett om man väljer att lägga mynt i muggen eller bidra till ideella hjälporganisationer. Men nog behövs nyanserade röster när ytterligare en politisk debatt i Sverige svänger 180 grader.

Tidigare stod Sverigedemokraterna ensamma om att förespråka förbud, sedan bytte Moderaterna fot och nu säger sig Socialdemokraterna också vilja stoppa tiggeriet.

Opinionen har svängt och valet närmar sig onekligen.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Sakine Madon