Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerheten ses över

– Reglerna ska vara lika för alla skolskjutsberättigade oavsett om de bor i Sifferbo, Bäckan eller någon annanstans i kommunen. Det kräver föräldrar i Sifferbo i ett brev till skolledningen i Gagnefs kommun.

Annons

Föräldrarna skriver att deras barn erbjöds skolskjuts till och från Djurmoskolan i en vecka.

– Men efter den veckan ansåg skolledningen att lågstadiebarn är så mogna att de kan ta bussen från E16 vid infarten till Sifferbo och de erbjöds endast skjuts hemåt för att slippa korsa vägen, skriver föräldrarna och påtalar att mellanstadiebarn i andra byar får skolskjuts trots att de inte heller behöver korsa vägen om de skulle åka buss från skolan och hem.

I skrivelsen undrar föräldrarna om det är rimligt.

– Dessutom måste våra barn vänta i två timmar för att skolskjutstaxin också ska kunna ta med mellanstadieelever, heter det i skrivelsen.

Föräldrarna anser att det är okej med skolbuss, men det förutsätter att bussen åker in i byn för att hämta upp barnen.

– Så fungerar det i andra byar, där avståndet till skolan är kort och där hastighetsbegränsningen är 30 kilometer i timmen, skriver föräldrarna, som menar att trafiksäkerheten vid skolorna påverkas när många föräldrar väljer att i egna bilar lämna och hämta sina barn vid skolan.

I ett svar skriver barn- och utbildningschef Håkan Elfving att kommunen kommer att se över trafiksäkerheten vid de hållplatser som nyttjas av elever som har skolskjuts till och från Djurmoskolan. Översynen ska göras i samråd med trafikhuvudmannen, entreprenören och skolan.

– När det gäller väntetider så stadgar kommunens reglemente att de inte bör överstiga 45 minuter, men avsteg kan göras, svarar Håkan Elfving.