Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säker hantering av motorsåg

Av flera anledningar finns ett stort intresse att ta motorsågskörkort. Mellan 120 och 140 skogsägare och några entreprenörer deltog under lördagens skogsdag i Hjortnäsheden.
– Det ligger i tiden, säger skogsinspector Fredrik Söderqvist.

Annons

Ett gammalt ordspråk säger att man inte kan lära en gammal hund nya tricks. Det gällde inte under Mellanskogs skogsdag. Bland deltagarna fanns Karl-Olof Nygård, 73, som med handen i midjehöjd visar hur gammal han var när han började arbeta i skogen.

– Jag kan rekommendera det här. Jag har bland annat lärt mig en del nytt om fällteknik. Det är många småtips. Har man fått idén att man kan allt, då är det dags att tänka om, säger Karl-Olof Nygård.

I skogsdungarna runt om Mellanskogs övningsområde så syntes larmjackor och det hördes att det var motorsågar i farten.

I dagsläget är det krav på motorsågskörkort för alla som använder motorsåg på annan mark än sin egen. Enligt Fredrik Söderqvist så befaras det utökas. Det är en anledning till det stora intresset. Det andra är den omarronderingen.

– Många vill ut i skogen efter omarronderingen och flera har kanske inte arbetat i skogen på flera år. Det finns ett uppdämt behov, säger Fredrik Söderqvist.

Skogsdagen kommer att fortsätta nästa söndag när det är dags för uppkörning och prov. Alltihopa arrangeras av Mellanskog, utbildningsorganisationen Säker Skog och studieförbundet Vuxenskolan. Deltagarna har innan läst teori i studiecirkelform. Även Skogstyrelsen var på plats och berättade om naturvård.

Arne Ekvall, förtroendevald i Mellanskog, instruerade deltagarna i att skära ut rätblock ur en timmerstock.

– Säker Skog handlar om att få ner olyckorna och innefattar allt från arbetsställning till rätt kläder. En konkret sak man kan nämna är att det är viktigt att ha en kedja som inte är kastbenägen. Det innebär att den inte biter för djupt och rycker med en, säger Arne Ekvall.