Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sågverkets vd mer och mer övertygad

250 000 kubikmeter sågade trävaror om året är bara en del av det som skulle kunna transporteras på järnvägen från Fiskarhedens Sågverk om Västerdalsbanan öppnas för godstrafik från Malungsfors. En nästan lika stor del är biobränsle som flis, bark och grot, spill vid avverkningar.

– I antal järnvägsvagnar är det nog ungefär lika många, och det är biprodukter som vi har väldigt svårt att få avsättning för i trakten. Biobränsle ligger i tiden men vi långt långt till befolkningscentra där värmeverkan finns, säger Olle Larsson, vd för Fiskarhedens sågverk.

Han är fortsatt optimistisk till att det ska gå att få i gång godstrafiken på Västerdalsbanan igen.

– Jag blir mer och mer övertygad om att vi kommer att lyckas, även om det inte blir i år.

– Det handlar om sådana volymer att det ger stora fördelar både miljömässigt och ekonomiskt om vi kan flytta över transporter på järnväg. Och det finns fler intressenter än vi längs den här bandelen, säger Olle Larsson.

Han menar att en fungerande järnvägstransport är viktig för hela skogsbruket i området i framtiden.

– När vi talar om biobränsle, som kommer allt mer, så blir järnvägstransport allt viktigare. Det handlar inte minst om miljön. Nya värmeverk byggs för att bara ta emot biobränslet per järnväg eller båt, som t ex i Värtan i Stockholm.

Larsson har haft överläggningar med Mellansvenska handelskammarens regionchef Kristina Snitt och näringslivsansvarige Anders Franck. Det är en privat organisation, som bland annat jobbar med frågor om infrastruktur mot Trafikverket och regionen.

– Fiskarhedens planer är mycket intressanta. Dessutom kommer det ju bland annat en flygplats och shoppingcenter i Sälenfjällen, som också blir beroende av bra infrastruktur, säger Anders Franck.

– Trafikverket ska nu göra en åtgärdsvalstudie, som inbegriper både Västerdalsbanan och Älvdalsbanan, för att se på förutsättningar och möjligheter. Det känns riktigt, säger Franck.