Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagobok om Jätten i Råndaberget

/
  • Kurt Jonsson har svarat för grafiskt design av den nya sagoboken som föreningen

En ny sagobok, med en lokal berättelse i grunden, har getts ut inför julen. Boken handlar om Jätten i Råndaberget, och är ursprungligen en dikt som är skriven på svenska, men i boken finns också en version på malungsmål.

Annons

Författare är Anna Maria, en pseudonym för Anna Ekdahl (1915-1996). Hon växte upp i Hole, Malung, och gifte sig med Erik Ekdahl från Jägra. De flyttade till Borås och drev skinnkonfektion.

Anna skrev mycket under sitt liv, bland annat dikter som publicerades i Borås Tidning. Hon bidrog också till antologin Ur Svenska Hjärtan. Genom dottern Marianne Ekberg har det blivit möjligt att göra en bok av sagan om jätten på Råberget (Råndaberget).

Dikten om Jätten i Råndaberget skrevs troligen i början av 1980-talet. Den illustrerades några år senare av Rolf Krüger, som var verksam som dekorationsmålare och reklamtecknare i södra Sverige.

Jätten i Råndaberget har sitt ursprung vid Råberget, Malungsfors. Där hade Annas familj fäbodställe och pappan Jan Jan Jansson berättade ofta sagor för barnen.

Sagan handlar om jätten Slihall. Han bor i en grotta och uppifrån sitt berg får han syn på en vacker fäbodkulla, som han vill ha.

I boken finns också en översättning av sagodikten till malungsmål. Den versionen har Mass Elisabet Larsson gjort.

På malungsmål heter berättelsen "Sâgo ôm ân Slihall dâ i Råbärin".

Slihall är en personifikation av sli-hälla, urberget. "Sli-hällon" finns som geografisk benämning på flera ställen i Malung.

Boken har getts ut av föreningen "Talô Mâlungsmål", en förening som för övrigt startades av Anna Ekdahls lillebror Olle Janbell.

Mer läsning

Annons