Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sågbacken" kan bli nytt villakvarter

Ägarna av sågområdet på Solsidan vill sälja och det finns flera spekulanter.
– Tre företag har oberoende av varandra visat väldigt stort intresse, säger Claes-Johan Person, en av delägarna.

Annons

Han är fåordig om vilka planer företagarna har för området, som ligger nära stans vattentäkt.

– Det kan bli någon form av uppställningsplats.

Men helst ser Person att området mellan Jägarnäsvägen, Solvägen och Brunnsvägen omvandlas till villakvarter. Dels för att man får bättre betalt för bostadsmark, dels för att Ludvika behöver fler bostäder.

Person har varit i kontakt med flera byggföretag som samtliga ska ha visat intresse för att förvärva området i syfte att bygga bostäder. Ägarna har också haft en hel del kontakter med kommunen.

Där har tjänstemannen Bror Wallin fått i uppdrag av planberedningen med tunga politiker och ledande tjänstemän att ta fram ett underlag. Eventuellt kommer planberedningen att få ett material att ta ställning till vid beredningens möte i november.

– Tidigare i processen har vi haft kontakt med Jan-Erik Eriksson (kommunens planeringschef som pensionerades i somras) och nu på senare tid Bror Wallin. Båda har varit väldigt tillmötesgående och verkar ha insett värdet av att det finns ledig tomtmark i stan. Vi kommer troligen att invänta beskedet från kommunen. Är kommunen beredd att betala ett marknadsmässigt pris säljer vi nog till dem, förmodar Claes-Johan Person.

Området mäter cirka 23 000 kvadratmeter och skulle, försiktigt räknat, rymma omkring 15 villatomter.

– Dels är det fastigheten Ludvika Gård 1:83 på 15 000 kvadratmeter, dels fastigheterna Piggvaren 9 till 13. Vi har pratat med mäklare som säger att Piggvarenfastigheterna har en lämplig storlek på 1 500 till 1 600 kvadratmeter. Det skulle bli hyggligt stora tomter.

Området ägdes från början av Bror Larsson som här drev sågverk. Efter hans död 1982 blev de fyra barnen ägare och i dag har fastigheterna fem ägare i tre av barnen och två barnbarn – Claes Johan Person och hans bror.

– Vi börjar bli många delägare och vi känner att det är dags att avyttra området då vi inte har någon användning för det.

Person tror inte att sågtomten, som inom familjen alltid gått under namnet "Sågbacken", behöver saneras innan man drar i gång eventuellt byggande av bostäder.

– Lars-Bertil (en av Bror Larssons söner) har sagt att man aldrig använt impregneringsmedel och liknande. Det var ett rent sågverk rakt upp och ner. En gång fanns här också en cementfabrik och ett stall.

– Vi har fått marknadsvärdering gjord så vi har en väldigt bra uppfattning om det ungefärliga värdet på fastigheterna, tillägger Claes-Johan Person som tror att det dröjer till nästa år innan det är klart med nya ägare.