Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sågån tömd på grund av kraftverksupprustningen

Just nu är Sågån, uppströms yllefabriken i stort sett tömd på vatten. Det beror på renioveringen av två av vattenkraftverken i Vresboströmmen ned till sjön Gopen

– I det här skedet så gör vi ingenting åt kraftverjket under Yllefabriken som ägs av Stig Hedlund utan det Heinenmans Krafts två stationer nedströms som nu kommit så långt att vi stängt av vattnet, berättar Göran Östh, Hedlundhgruppens förvaltare av yllefabriken.

Östh hoppas att nästa steg i upprustningen av vattenkraften i Sågmyra ska ske i kraftverket under Yllefabriken men både turbin och generator är så omoderna att det kräver ny utrustning.

– Det är inte aktuellt att rusta också detta i nuläget. Antagligen kommer det att bli så att Stig Hedlund kommer att bekosta renoveringen av fabrikens kraftverk och sedan att Heineman Kraft sköter också detta kraftverk. Det finns servitut om detta, säger Östh.

DT återkommer med ett reportage när nya svensktillverkade turbinerna börjar snurra i de två nya kraftverken nedströms yllefabriken i Vreboströmmen med en fallhöjd av 33 meter.

Det fanns fyra kraftverk i Vreboströmmen som byggdes för att försörja Tidstrands yllefabrik i Sågmyra med el. Under storhetstiden för yllefabriken, under kriget, arbetade cirka 800 arbetare i fabriken som stängdes 1976. Sedan följde årtionden av förfall av både fabriken och kraftanläggningarna.