Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sacrédeus vill att kyrkan stärker trohetslöftena

Lennart Sacredeus (KD) i Mora vill att kyrkan diskuterar trohetslöftena.
– Det är inte oproblematiskt om en präst som kanske är skild en eller flera gånger viger ett par och löften för livet avges, säger han.

Annons

Sacredeus, som är ledamot i kyrkostyrelsen, har skrivit en motion till kyrkomötet i Uppsala (19-21 november), där han vill se en renässans för trohet och trohetslöften - för barnens trygghet i familjen.

Han skriver:

"Svenska kyrkans präster viger tusentals par per år och har på så sätt ett mycket stort ansvar att i församlingslivet och i opionsbildningen, i handling och ord stödja och stärka äktenskapets sammanhållning - familjen och barnens trygghet i hemmet".

Han menar att kyrkan måste diskutera detta ämne.

– Jag förstår att detta är känsligt, men kyrkan måste bli bättre på att samtala kring frågan. Det förpliktar för kyrkan att stödja och underhålla mer än vad som sker i dag med så stor andel upplösta äktenskap och brutna relationer.

– Svenska kyrkans uppgift är större och vidare än att kunna erbjuda familjerådgivning, säger han.

Han skriver vidare i motionen:

"När alltfler människor, i samhället och inom kyrkan, ger upp sina trohetslöften skadas tryggheten och tilliten, inte minst barnens. Vi blir alla förlorare, som individer, som familjer, som kyrka, som svenskt samhälle".

Lennart Sacredeus konstaterar att trohetslöftena vägde tyngre förr.

– Ja, i dag är de vagare. Därför är det viktigt att kyrkan tar ansvar som förebild. De här frågorna får inte tigas ihjäl.

Osökt kommer bilden av präster i Svenska kyrkan - som kan ha både en och två skilsmässor bakom sig - som viger par, där trohetslöften avges.

– Jag vill självklart inte förbjuda präster med sådan bakgrund att viga människor. Men det finns en problematik med det, säger Lennart Sacredeus, som skrivit ytterligare motioner som ska tas upp på kyrkomötet.