Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sacredéus kräver att staten fixar bostäder åt ministrar som inte är Stockholmare

Staten borde hålla fixa boenden för ministrar som inte bor i Stockholm. Det menar förre EU- och riksdagsparlamentarikern Lennart Sacrédeus (KD).
– Så som det fungerar för vanliga riksdagsledamöter. Situationen nu är ovärdig en demokrati, säger han.

Annons

Lennart Sacrédeus har suttit i såväl EU-parlamentet som riksdagen. Han har reagerat kraftigt på debatten kring försvarsminister Peter Hultqvist övernattningsbostad i Stockholm.

– Det är orättmätigt som det är nu att de som bor utanför Stockholm och utses till regeringsmedlemmar ska själva tvingas ordna egna bostäder i Stockholm - genom antingen kontakter eller stora plånböcker. En regeringsmedlem kan få sparken på dagen från sitt uppdrag. Det behöver inte en riksdagsledamot oroa sig över, säger han.

Lennart Sacrédeus menar att staten borde stå för boendet.

– Så som det är ordnat för riksdagens ledamöter. Jag förstår inte tingens ordning. Ministrar som Hultqvist har dessutom en överhängande hotbild mot sig, säger han.

Sacrédeus menar att regeringskansliet snarast borde åtgärda saken.

– Varför inte bara inlemma regeringens medlemmar i riksdagens befintliga bostadspool. Det handlar inte om att dela ut några lyxboenden. Det handlar om att ge folkvalda någonstans att sova mellan uppdragen i huvudstaden, säger han.

Han menar att dagens regler inte ligger i fas med verkligheten.

– Just nu är säkerhetsläget troligtvis det värsta sedan Andra världskriget. Vi lever inte längre i en trygg del av världen. I Sverige har två statsråd mördats de senaste 30 åren, säger han.

2006 till 2010 satt Sacrédeus bredvid Hultqvist i riksdagen.

– Vi tryckte kanske aldrig på samma knapp vid någon omröstning. Vi var företrädare för olika politiska sidor. Det här handlar dock inte om partipolitik. Jag ser det som att vi måste börja måna mer om de demokratiska företrädare vi har. Vi kan inte låta våra högsta politiska företrädare - som inte bor i Stockholm - jaga bostäder på den tuffa öppna marknaden. För att sedan riskera att löpa gatlopp för det. Det måste bli ordning på detta, säger han.

Lennart Sacrédeus tror att det kommer bli en förändring.

– Det måste bli det. Regeringskansliet måste agera. Det måste vara praktiskt möjligt för en person från exempelvis Dalarna att utan oro acceptera en erbjuden plats i regeringen. Inte minst handlar detta om våra högsta företrädares säkerhet i en osäker värld, säger Lennart Sacrédeus.